Kruiden tegen autisme – en waarom dat verboden moet worden

Om de zoveel tijd hoor je over een nieuwe ‘methode’ om autisme te genezen. Dit keer is de wonderbaarlijke genezer apotheek Hahnemann uit Heiloo. Zij doen het met homeopathie. Tenslotte is het met een lekker kruidenpilletje zo opgelost.

Elijah Delsink, de 17-jarige scholier met autisme die zich al eerder hard maakte voor het verbieden van de zogenaamde CEASE-therapie (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) pleit nu voor het verbieden van de ‘behandeling’ met de zelfbereide middelen van apotheek Hahnemann. Volgens de apotheek zou een dergelijk verbod ‘discutabel’ zijn omdat mensen tenslotte vrij zijn om te bepalen hoe ze zich voor iets laten behandelen en wat zij wel of niet met hun lichaam doen. Wat in principe waar is. Maar, de ’therapie’ die Hahnemann aanbiedt heeft geen medisch-wetenschappelijke grondslag en belooft bovendien iets wat niet kan, aangezien autisme een vorm van neurodiversiteit is en geen ziekte of aandoening. En oplichterij en valsheid in geschrifte zijn volgens mij nog altijd verboden en bovendien strafbaar.

Kruidenbrouwsel

Volgens apotheek Hahnemann is er geen reden voor een verbod, omdat er geen aanleiding is om aan te nemen dat hun therapie schadelijk is. Tenslotte zijn er geen bijwerkingen geregistreerd bij het Lareb. Echter, is schade natuurlijk een breed te interpreteren begrip. Wellicht dat het kruidenbrouwsel dat Hahnemann aanbiedt de persoon die het gebruikt inderdaad geen fysieke schade toebrengt. Emotioneel is het een ander verhaal. Tenslotte is het niet zonder gevaar om mensen te indoctrineren met ideeën en overtuigingen die niet kloppen. Zo onschuldig is het niet om mensen, zowel die met autisme als de mensen in hum omgeving, te laten geloven dat 1. autisme een gezondheidskwaal is die uitgebannen dient te worden en 2. dat dat überhaupt mogelijk is. Het zorg ervoor dat autistische mensen gaan denken dat er iets mis met ze is en, erger nog, dat de hardnekkige verkeerde beeldvorming van autisme in de maatschappij en de vooroordelen die daarmee gepaard gaan, blijven bestaan. Baat het niet, dan schaadt het niet? Dat gaat in dit geval dus echt niet op.

Ongelijkheid en demonisering

Mensen met autisme moeten in onze samenleving iedere dag vechten voor hun bestaansrecht. Er worden ontzettend veel onwaarheden en regelrechte onzin over autisme vertelt, wat er voor zorgt dat mensen zoals mijn zoon (en personen met andere soorten van neurodiversiteit trouwens ook) niet geaccepteerd worden voor wie zij zijn. We weten allemaal dat discriminatie, in welke vorm dan ook, gevaarlijk is. Omdat het leidt tot ongelijkheid en demonisering, met alle schadelijke gevolgen van dien. Als er mensen en organisaties zijn die dit in stand houden en aanwakkeren, dan zou daartegen moeten worden opgetreden. Ja, iedereen heeft het recht zelf te beschikken over z’n lichaam en geest en hoe en waarmee hij/zij die wenst te behandelen. Maar: mensen moeten wel beschermd worden tegen kwakzalverij. En therapie tegen autisme is weinig anders.

In strijd met de grondwet

Artsen die medische wanpraktijken beoefenen moeten voor de tuchtrechter verschijnen, omdat zij spelen met de levens van kwetsbare mensen. Wat mij betreft doet apotheek Hahnemann hetzelfde. Mensen met autisme zijn een kwetsbare groep in de samenleving, niet in de laatste plaats door alle stigma’s en ongelijkwaardigheid die hen ten deel vallen, en zij hebben het daardoor al moeilijk genoeg. Malafide organisaties zoals Hahnemann dragen bij aan de ongelijkheid in de samenleving, waarmee hun praktijken dus in strijd zijn met de grondwet, die voorschrijft dat een ieder gelijkwaardig is en als zodanig in de maatschappij moet worden behandeld. Volgens mij zijn de strijd tegen discriminatie en het bevorderen van diversiteit tegenwoordig speerpunten van de overheid. Dus, beste mensen in Den Haag, als we Zwarte Piet en het white male privilege afschaffen, kunnen we dan ook de anti-autisme kruideniers in de ban doen? Gelijke monniken, gelijke kappen tenslotte. Want onderscheid maken, daar zijn we het inmiddels allemaal over eens, dat kan echt niet meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.