Beste Diederik van Dijk, ga weg met je anti-abortus flyer (of ga jij al die ongeplande kinderen opvoeden?)

Het is deze week de ‘Week van het Leven’, waarin anti-abortusactivisten lobbyen voor het afschaffen van abortus. Ik word er ieder jaar weer kwaad van. Tenslotte heeft niemand anders dan een vrouw zelf iets te zeggen over of zij wel of niet een kind zou moeten krijgen. Dus kan iemand ipv het recht op abortus deze idiote week even afschaffen?

Ieder jaar krijg ik weer een rolberoerte als ik op de radio reclames over de ‘Week van het Leven’ hoor. Ieder jaar vraag ik me weer af hoe het mogelijk is dat het in geciviliseerd land als Nederland toegestaan wordt dat vrouwen worden geïndoctrineerd en beschuldigd mbt tot iets dat volledig hun eigen recht en keus is. Tijdens de ‘Week van het Leven’ beklimmen anti-abortusactivisten de barricade. Zogenaamd ter bescherming van alle ongeboren, ongeplande kindertjes en hun brute moeders die overwegen hun zwangerschappen af te breken. In werkelijkheid natuurlijk alleen maar ter onderdrukking van de vrouw. Tenslotte is anti-abortus helemaal niet hetzelfde als pro-leven. Als dat leven er eenmaal is, kijken de baarmoederbeschermers er namelijk niet meer naar om. Dan mag mama het zelf uitzoeken met haar baby. Uit de buik, uit het hart, zogezegd. Barmhartigheid tot aan het geboortekanaal.

Dramatische flyer

Voorop in de gelederen gaat dit jaar Diederik van Dijk, voorzitter van het Platform Zorg voor Leven en lid van de Eerste Kamer voor de SGP. Van Dijk leek het wel een goed idee om deze keer ipv tranentrekkende radiocommercials, dramatische flyers te verspreiden waarin te lezen valt hoe er ieder jaar 30.000 baby’s vermoord worden en wat een schande dat is. ‘Als samenleving moeten we dit niet gewoon vinden’ aldus Van Dijk. We ‘missen namelijk al 1 miljoen kinderen sinds de invoering van de abortuswet’. Maar ik betwijfel ten zeerste of de heer Van Dijk deze kinderen echt zo mist. Ik denk namelijk niet dat hij zich om hen bekommerd zou hebben, waren zij wel ter wereld gekomen. Maar het staat wel lekker betrokken op je cv natuurlijk: ‘Redder van het Ongeboren Leven’ (ROL). Dan heb je wel een streepje voor als je straks op Petrus z’n poort staat te kloppen. Terwijl al die gevallen vrouwen doelloos moeten blijven dwalen. Ongewenst zwanger worden blijft tenslotte hoe dan ook wel zondig, ook al heb je dat kind uiteindelijk toch gekregen.

Misdadig

Omdat abortus heel vaak nog een taboe is worden er nog steeds veel kinderen geboren bij tienermeisjes, of bij vrouwen die niet in staat zijn voor hun kind te zorgen. Het krijgen van een kind dat je eigenlijk niet wilde, of niet in staat was te kunnen krijgen, is direct gelinkt aan armoede, psychologische schade en kansenongelijkheid. Proberen vrouwen te dwingen moeder te worden terwijl zij daar eigenlijk emotioneel, fysiek, financieel, of anderszins niet toe in staat zijn is wat mij betreft dus misdadig. Omdat je daarmee willens en wetens het welzijn en daarmee dus het leven van een ander in gevaar brengt. En ook nog zonder dat daar enige reden voor is, Tenslotte, wie heeft er last van als een foetus niet uitgroeit tot een kind? Diederik van Dijk en zijn barmhartige samaritanen in ieder geval niet. De foetus zelf ook niet, want die heeft nog geen bewustzijn en leeft bovendien alleen nog maar bij gratie van de vrouw wiens lichaam hij nodig heeft om te groeien. En de samenleving ook niet, want die hoeft er dan ook niet voor te betalen. Dat noemen we een win-win situatie: iedereen wordt er beter van. Als je het dan over naastenliefde hebt…

Eerlijke en gedegen voorlichting: prima. Vrouwen hebben recht om te weten wat er mogelijk is en waar ze terecht kunnen als zij besluiten hun ongeplande zwangerschap voort te zetten. En natuurlijk moeten vrouwen die hun zwangerschap het liefst niet willen afbreken steun en hulp krijgen. Maar onder het mom van naastenliefde een opruiend en beschuldigend pamflet verspreiden in een week die gestoeld is op valse betrokkenheid en alleen maar bedoeld is om vrouwen hun rechten af te pakken en hen klein te houden heeft niks met naastenliefde, of liefde voor het leven te maken. Diederik van Dijk en zijn vrienden hadden zich echt niet over de wiegjes van die 1 miljoen kindertjes gebogen die wij zogenaamd verloren zijn. Zij hadden hen niet gewiegd, gevoed, gekleed en opgevoed. En dat zullen ze nooit doen, hoeveel levens ze ook ‘redden’ met hun stemmingmakende agendapushing. Liefde voor het leven toon je door te waarborgen en te beschermen wat er al is, zodat dat kan floreren. En dat wat er wellicht had kunnen zijn te behoeden voor een leven dat je helemaal niemand gunt. Dát is naastenliefde.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Bij toeval kom ik op je site. Eigenlijk omdat ik op een andere blog iets las over “mijn kind is anders”
  Ik lees nu je blog over de week van het leven. … en ik zucht . Ik vraag me af of ik nu moet reageren of het wel zin heeft maar toch doe ik het…omdat je commentaar mij prikkelt en ik vind dat je veel te ongenuanceerd bent.
  Ik zucht omdat ik de compleet gepolariseerde abortus discussie ongelooflijk zat ben. Ik ben soms de prolifers zat… en vraag me af of ze doorhebben hoe moeizaam de beslissing voor vrouwen kan zijn.. omdat ik soms met gekromde tenen naar de ‘mars voor het leven kijk en ik me bedenk dat dit echt niet gaat helpen om het abortus cijfer naar beneden te krijgen. Maar ik ben soms ook de pro choice beweging heel erg zat .. met hun “baas in eigen buik en baas in eigen hoofd” Ja ja laat me niet lachen. Ik heb jaren gewerkt als verloskundige in een van de armste wijken van Nederland. en echt abortus is voor een gedeelte ook een armoede probleem. Vrouwen zijn helemaal niet zo baas in eigen buik en ook niet in eigen hoofd. Weloverwogen keuze… ook zo’n term. Weloverwogen keuze.. m’n neus. Echt niet. Ik heb vrouwen meegemaakt die 27 jaar zijn en voor de 11e keer zwanger waren. 4 kinderen hadden zwanger waren van de 5e en 6!! abortussen doorgemaakt hebben. Los van alle ethische bezwaren of misschien wel geen ethische bezwaren die je kunt hebben. Dit is wel heel slecht voor je lijf. En vergis je niet, het percentage vrouwen die meerdere abortussen ondergaan stijgt. En dat zijn over het algemeen niet de blanke hoogopgeleide vrouwen. Ik ben nog nooit zoveel vrouwen tegen gekomen die een of meerdere abortussen achter de rug hebben als in deze gribus wijken. Ik heb ook vrouwen meegemaakt die een abortus hebben ondergaan… zo’n spijt kregen en heel snel weer zwanger waren. ( bepaald geen goed idee ) en echt dat komt meer voor dan je denkt. Waar blijft de vrije keuze als je nauwelijks geld hebt en dan toch maar voor een abortus kiest. Ik erger me soms echt kapot aan al die hoogopgeleide dames van het humanistisch verbond en vraag me af of ze wel door hebben wat er gebeurt.
  Maar ik heb gemerkt dat als je maar een beetje vraagtekens zet bij de huidige abortus problematiek.. je gelijk in een hoek wordt geduwd van de prolifers of dat er vrouwen zijn die gelijk beginnen te gillen als peuters waarvan een speeltje wordt afgepakt.
  Wees gerust… ik pleit er niet voor om legale abortus af te schaffen (slecht idee) maar ik weet dat de meeste pro-lifers dat ook niet willen. Ik heb afschuwelijke schrijnende verhalen meegemaakt van iemand die mij vertelde dat ze een abortus op haar 11e heeft ondergaan omdat ze verkracht was door een zogenaamde familie’ vriend’ … geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken dit meisje te adviseren om door te gaan met deze zwangerschap.
  Maar eerlijk is eerlijk heel veel vrouwen worden ongewenst zwanger doordat ze slordig omgaan met anticonceptie of kennis missen. Dat zuig ik niet uit mijn duim maar kun je ook terugvinden in de rapporten van de rutgers stichting

  Ik heb met jou een hekel aan mensen die abortus veroordelen maar niets doen om vrouwen die in de penarie zitten te helpen. Maar weet je.. ook mensen die voor abortus zijn kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn laten barsten. Want ja van een eindje roepen “wij hebben het goed geregeld in Nederland, wij hebben legale abortus” en vervolgens lekker doorlopen en je eigen leven leiden helpt die vrouwen ook niet.
  En eerlijk is eerlijk als verloskundige heb ik meer dan eens met mijn handen in het haar gezeten met een tiener die de baby wilde houden terwijl er geen geld was en geen goede huisvesting en toen waren het toch de pro-lifers die voor opvang hebben gezorgd ( is ze misschien geraden ook)

  Aan het einde van het lange verhaal een oproep: kom uit de loopgraven en voorkom dat vrouwen ongewenst zwanger raken en daar is echt een wereld in te winnen. Want er is toch geen weldenkend mens die zegt'”gooi er nog maar lekker een paar abortussen tegen aan, zo leuk om mee gemaakt te hebben”
  Kom op.. zie de weerbarstige werkelijkheid eens onder ogen

  • Beste Ieene,

   Dank voor je reactie. Het spijt me, maar ik vind dat je zelf ook nogal kort door de bocht in je reactie op dit stuk. Zeg ik ergens in dit artikel ‘gooi er nog maar lekker een paar abortussen tegenaan’? Nee. Ik zeg niet dat abortus makkelijk is, of altijd de voorkeur moet hebben. En dat de situaties die jij beschrijft er zijn, dat weet ik heel goed. Maar de oplossing is dan toch niet om vrouwen en meisjes maar met mooie zalvende praatjes richting het moederschap te duwen en ze vervolgens te laten barsten? De oplossing is hen beter voor te lichten, anticonceptie gratis en makkelijk beschikbaar te maken voor iedereen. Je hoort mij niet zeggen dat wij het goed geregeld hebben in Nederland. Ik vind het idioot dat je zelf moet betalen voor de pil en dat er op scholen nauwelijks onderwezen wordt over seksualiteit. Maar wat heeft het voor zin om te propaganderen dat je vooral lekker moeder moet worden en te schermen met 1 miljoen kindjes die we ‘missen’? Wat gaat dat doen voor die vrouwen die in de penarie zitten? Wat gaat dat doen voor de tienermeisjes die hun kind toch maar laten komen en er vervolgens niet voor kunnen zorgen?

   Laten we gewoon eerlijk zijn: de anti-abortuslobby heeft helemaal het welzijn van al die vrouwen niet hoog in het vaandel staan. Zij willen gewoon hun moralistische boodschap verspreiden. Want de SGP is niet voor vrije anticonceptie en eerlijke voorlichting, hoor. Dus dan ben je nogal hypocriet bezig als je vervolgens een ‘Week van het Leven’ gaat organiseren, maar tegelijkertijd helemaal geen zorg wil dragen voor dat leven als dat er daadwerkelijk komt. Daar gaat het om.

   • Beste Vala,

    De reactie die ik eerder heb geschreven is denk ik niet doorgekomen, bij deze een nieuwe poging.
    Bedankt voor je reactie. Weet je ik denk dat we het op een aantal punten eens zijn.
    Ik ben het eens met je dat de pil in het basispakket moet. Seksuele voorlichting moet verbeterd worden. En dan niet alleen praten over het technische aspect maar ook over zelfliefde, eigenwaarde, grenzen stellen. En niet zoals ik helaas met een zekere regelmaat zag: “je benen opendoen voor elke jongen/man die een beetje aardig voor je is”
    We moeten ons met name richten op het voorkómen van ongewenste zwangerschappen. Ik ben blij dat er nu in Rotterdam een programma draait wat zich met name richt op vrouwen uit de meest kwetsbare groepen. “Nu niet zwanger” heet dit programma. Kijk daar maar eens naar, misschien ken je het?

    Waar ik me met name tegen keer is tegen het enorme loopgraven gevecht. Ik zou willen zeggen tegen pro-lifers en pro-choiche kom eens uit je loopgraaf en kijk eens wat er op het slagveld gebeurd. Laten we ons richten op het tegengaan van ongewenste zwangerschappen want dat vinden zowel pro-life als pro-choice. Ik heb helemaal niet beweerd dat jij zegt “gooi er nog maar een abortus tegen aan” ik gaf juist aan dat er toch niemand is die deze mening is toegedaan.
    Waarom tegen elkaar schreeuwen en elkaar beschuldigen vanuit je loopgraaf. Want dat is wat er gebeurd en ik toch ook weer lees in je reactie.
    Het zit me echt dwars dat er – zeker in de media- nauwelijks een normaal gesprek plaatsvind.

    Ik zal een voorbeeld geven. Een poosje geleden las ik een boek van Renate Gunther-Greene. Een Duitse die een boek heeft geschreven “Abortus schaamte en schuld” Zij heeft daarin beschreven dat ze zelf twee abortussen heeft ondergaan en daar -pas jaren later- veel problemen mee kreeg. Maar dat het moeilijk was om hierover te praten., er wordt toch snel gedacht “je hebt er toch zelf voor gekozen. Ze heeft diverse vrouwen geïnterviewd , sommigen hadden precies dezelfde ervaringen als zij heeft, anderen weer niet. Zij ,heeft ook een documentaire willen maken over dit onderwerp voor ARTE, de Duitse culturele zender ( zij is ook documentaire maakster) maar stuitte voortdurend op veel tegenstand en men vroeg haar of ze was overgelopen naar de rechts radicalen. Dat was ze niet en ook is ze niet religieus. Er lijkt veel angst te zijn dat spreken over vrouwen die – soms jaren- later problemen krijgen met abortus bepaalde groepen de kans geeft om aan de haal te gaan met het zelfbeschikkingsrecht van de vrouwen. Maar daar is het haar helemaal niet om te doen. Waarom mag niet verteld worden dat abortus heel problematisch kan zijn. Waarom gelijk die reactie “ja maar dat is maar een heel klein percentage” ( wat afhangt van het soort onderzoek wat gedaan wordt)
    Zelf herkende ik de verhalen die in het boek voorkomen wel: sommige vrouwen zijn dankbaar voor hun keus maar er zijn er toch ook echt een flink aantal die soms jaren later vragen hebben , zich gedwongen hebben gevoeld door de omstandigheden. etc. Ik ben van mening dat niet iedereen dezelfde kans heeft op een ongewenste zwangerschap, en dat ongepland niet hetzelfde is als een ongewenste zwangerschap. Er zijn zelfs geplande ongewenste zwangerschappen ( ik kan een boek schrijven over wat ik in al die jaren heb gezien)
    Het is een helder rustig ingetogen boek. In Nederland is dit uitgegeven door Aspekt. Maar de VBOK heeft de betaling bekostigt en ja hoor daar begint het. Want ja de VBOK is prolife dus wordt dit boek helaas door sommigen al aan de kant geschoven als niet relevant. Daar word ik echt moedeloos van.
    Ik heb soms echt het idee dat bepaalde verhalen niet verteld mogen worden…. er mag gewoon niets fout zijn aan abortus lijkt het wel. Het is allemaal zo goed geregeld zo weloverwogen. Maar sorry ik heb teveel gezien om daar nog in te geloven.

    Je schrijft verder: “laten we eerlijk zijn de anti-abortus lobby heeft helemaal het welzijn van al die vrouwen niet hoog in het vaandel staan” Daar heb ik even over na moeten denken. Maar ik ben het hier niet helemaal ( of misschien wel helemaal niet ) mee eens.
    Kijk ik ben niet bepaald weg van de stichting “schreeuw om leven” Ik geloof niet in hun methoden en denk niet dat dit de abortus cijfers naar beneden krijgt. Maar ik heb al eerder gezegd dat ik soms met mijn handen in mijn haar zat met vrouwen die niet echt een abortus wilden maar soms letterlijk tegen mij zeiden: “nou ja dan moet ik toch maar voor een abortus gaan” En echt Vala … als je dit een paar keer hoort dat je letterlijk uit armoede dan maar voor een abortus kiest dan kijk je wel anders aan tegen de zogenaamde weloverwogen keuzes. Het waren in deze gevallen vaak de pro lifers die deze vrouwen niet lieten barsten. ook niet na een zwangerschap of abortus. Ja de VBOK vraagt ook aandacht voor het ongeboren leven. Maar dat mag ook, door alle medische kennis die we nu hebben ( en de echo’s die ik heb gezien) kun je niet beweren dat een abortus op gelijke voet staat met bijvoorbeeld een wratje wegsnijden. Dat ben je wel met mij eens denk ik dat moet je dan ook wel in je overweging meenemen. Zo makkelijk is een abortus niet, ik ken maar weinig vrouwen die dit makkelijk doen.
    De VBOK heeft opvang huizen en ook de FIOM ( een algemene organisatie heeft nu helaas geen opvang meer, maar had dit wel en vond ik ook zeer genuanceerd). Ik heb echter nooit D’66 huizen gezien, nooit VVD huizen, nooit groenlinks huizen nooit humanitas huizen. Ik ben het dus helemaal niet met je eens dat de pro lifers zich niet bekommeren om het welzijn van deze vrouwen! Overigens weet ik dat de VBOK ook aan tafel heeft gezeten met abortus artsen en zijn er zelf wel eens vrouwen doorgestuurd naar de VBOK door abortus klinieken. Echt de werkelijkheid zit iets anders in elkaar dan wat jij ( en anderen) denken. En wat die SGP-ers betreft. Ik vraag me af hoeveel jij er kent. Ik ken er enkelen en geloof me zelfs SGP-ers zijn genuanceerder dan je denkt ;-) ook over dit onderwerp. Maar dan moet je wel het gesprek willen en durven aangaan. Schieten op prolife vanuit je loopgraaf is me iets te makkelijk.
    Week voor het leven… verword weer eens tot een moddergooien ook als ik bepaalde tweets lees. De een hamert continue op het zelfbeschikkingsrecht en plakt demonstratief de brievenbus dicht zodat de folder van week voor het leven er niet in kan. De ander tweet verbeten waarom het zogeheten liberale no harm principe dan ook niet geldt voor de ongeboren foetus.
    Wat je zelf ook vindt .. ik persoonlijk word er een beetje moedeloos van en zou wel eens een rustig gesprek willen hebben in plaats van dit eindeloze heen en weer gescheld.

    • Nogmaals, ik beweer helemaal niet dat alles zo goed geregeld is en weloverwogen gaat. Ik heb zelf de afgelopen jaren in mijn zeer naaste omgeving een aantal gevallen van abortus meegemaakt, om verschillende redenen en met verschillende sentimenten. Ook abortussen die niet in volle overtuiging gepleegd werden en waar dus verdriet van was. Dus echt, ik weet waar je het over hebt en wat je bedoelt. En grotendeels ben ik het ook helemaal eens met wat je schrijft. Maar er wringt wel een ding: jij hebt het over het gesprek aangaan. Dat is echter in veel gevallen helemaal niet mogelijk met het pro-life kamp. Mensen die pro-choice zijn zullen niet zeggen: je moet abortus plegen. Zij zeggen: je hebt een keus. Je mag zelf beslissen over je eigen lichaam en je eigen leven (waarmee ik dus niet beweer dat alles wat daarna komt in onze maatschappij vervolgens goed geregeld is, want ik zal de eerste zijn om te onderschrijven dat dat niet zo is) Mensen die pro-life zijn denken veelal (niet allemaal dus) helemaal niet aan het belang en de rechten van de moeder, maar slechts aan het leven in wording. Er kan met streng-gelovige pro-lifers vaak helemaal niet gepraat worden over anticonceptie en voorlichting, want daar is men tegen. Dus dan valt er weinig dialoog te voeren. Een ‘Week van het Leven’ organiseren is nogal eenzijdig en bovendien gewoon het pushen van je eigen moralistische agenda zonder rekening te houden met de consequenties ervan (en die zijn groot), als je vervolgens niet ook de rest van de verantwoordelijkheid neemt die daarbij hoort (dus: eerlijke voorlichting geven, ALLE opties uitleggen, anticonceptie beschikbaar stellen etc.). Ik wil met alle liefde het gesprek aangaan. Maar dan moet dat wel mogelijk zijn en op een eerlijke manier gebeuren. Dat is helaas onmogelijk als er dogma’s meespelen en er gepredikt wordt vanuit de ivoren toren van de toch vaak priviliged white males die zelf geen baarmoeder hebben.

     • Beste Vala

      En weer denk ik dat we het eigenlijk grotendeels eens zijn. Ja er zijn prolifers met wie het gesprek aangaan zeer lastig is. Dat heb ik ook ervaren en er zijn acties van pro life groepen waar ik spontaan jeuk van krijg. Maar er zijn er heel veel waar je heel goed het gesprek mee aan kan gaan. Hoe kom je tot de conclusie dat dit niet kan? Heb je het geprobeerd dan? Ik heb gesproken met pro lifers en ook pro choice kampen. En echt aan beide kanten komen ‘ diehards’ voor. Ik merk dat ik door beide uitersten gedwongen kan worden om in hun loopgraaf te komen maar dat wil ik helemaal niet.
      Ik heb zelfs met een vrij prominente SGPer gesproken ( niet Diederik van DIjk)en mijn verhaal verteld van de vrouw die op 11 jarige leeftijd een abortus heeft ondergaan. Daar is zeer betrokken op gereageerd en helemaal niet in de trant van : ” ja dat is vreselijk maar abortus kan nu helemaal niet” Er werd aangegeven dat het medisch gezien ook heel slecht kan zijn voor zo’n jong meisje om een zwangerschap door te zetten ( is ook zo) , ook in het geval van een verkrachting kon deze persoon zich voorstellen dat je dit psychisch gezien niet trekt. Verder kreeg ik niet het idee dat de SGP nu de legale abortus zou willen verbieden. Ja ze zouden graag zien dat de termijn dat een abortus kan plaatsvinden naar beneden zou gaan. En eerlijk gezegd kan ik me daar wel in vinden. Want een late termijn abortus is vreselijk. ( voor het ongeboren leven maar ook voor de vrouw dit is echt niet goed voor je lijf/baarmoedermond/volgende zwangerschappen etc)
      Aan de andere kant merk ik ook dat sommige pro choichers heel realistisch zijn en ook niet allemaal die hards die niets geven om het ongeboren leven en zonder problemen zonder counseling maar even een abortus uitvoern (dat denken sommige prolifers nog wel eens) Ik heb in de volkskrant eens een interview gelezen met een abortus arts, dat was een eerlijk interview.

      Maar zodra het een publieke discussie wordt gaat men helemaal los. Het is vaak zo van : ik denk dat jij denkt dat en daar ben ik op tegen”
      Ik probeer zo veel mogelijk van een afstandje er naar te kijken ( valt niet mee ) maar wat ik zie is dat op dit moment het pro choice kamp het hardste schreeuwt en weinig genegen is te luisteren naar het andere kamp en zaken veel te veel invult. Wie zegt mij bijvoorbeeld of Diederik van Dijk niet wil gaan voor opvang van moeders en kinderen? Heus ik zal het bij lange na niet altijd eens zijn met hem maar ik weiger hem weg te zetten als ik niet eerst met hem gesproken heb. Waarom mag hij en zijn groep niet een folder maken en zijn mening geven. Er is toch vrijheid van meningsuiting? Ik krijg/lees wel meer informatie waar ik het niet mee eens ben. Je kunt de folder toch weggooien als je hem niet wil lezen waarom zo spastisch reageren? Ik snap daar helemaal niets van.
      Mijn inziens voelen vrouwen zich wel of niet schuldig na een abortus en hebben deze folders daar helemaal niet zo veel invloed op. Ik denk niet dat dit soort discussies de situatie van vrouwen nu zo veel helpt. We kunnen beter zoeken naar modus vivendi… en niet zo bang zijn voor de ander

     • Ja, ik heb zeer zeker geprobeerd het gesprek aan te gaan gaan met pro-lifers. Zowel in de Verenigde Staten, waar ik een tijd gewoond heb, als in Nederland. Mijn ervaring is dat er vrijwel geen discussie mogelijk is, want ‘abortus is moord’ en ‘dan had je maar niet zwanger moeten worden’ (nogal ironisch, aangezien de manieren om dat te voorkomen vaak verhuld, of afgekeurd worden). Als Diederik van Dijk en zijn Platform voor het Leven echt een constructieve, realistische dialoog zouden willen voeren, dan zouden zij ook daadwerkelijk eerlijke voorlichting op alle gebieden geven en praten over anticonceptie, eigenwaarde, maatschappelijke consequenties, etc. Ik zie dat nergens gebeuren. Nergens wordt er gesproken over het voorkomen van een zwangerschap of wordt er gelobbyt voor beter beschikbare anticonceptie o.i.d. Nergens wordt er gesproken over de gevolgen die het, voor zowel moeder als kind, kan hebben als een baby geboren wordt in een kansarme situatie. Dat vind ik geen objectieve manier van informatieverstrekking.

      Daarnaast wordt de anti-abortuslobby steeds agressiever. Er wordt gepost voor abortusklinieken waar vrouwen die daar naartoe komen worden toegeroepen, wereldwijd wordt er getornd aan de rechten en verworvenheden van vrouwen op dit gebied. Daar ondervinden vrouwen veel hinder en emotionele schade van en in principe kun je dit zien als intimidatie.

      Je kunt prima tegen abortus zijn, dat is je goed recht. En dat mag je ook uitspreken. Maar waarom moet je je mening, die overigens eigenlijk vrij irrelevant is aangezien het niet jouw eigen lichaam en dus ook niet jouw eigen leven is, opdringen aan vrouwen? Waarom moeten vrouwen stemmingmakende folders krijgen, waarom moet er een speciale week georganiseerd worden om vrouwen te overtuigen van het feit dat zij moeder zouden moeten worden, omdat dat jouw moraal is? Sorry, maar ik vind dat ontzettend hypocriet, zeker als je vervolgens weinig onderneemt om te voorkomen dat vrouwen ongewenst/ongepland zwanger raken, wat mijns inziens veel belangrijker is als je beweert de belangen en het welzijn van vrouwen/moeders te willen waarborgen. Dat heeft weinig met voorlichting te maken, maar vooral met indoctrinatie. Vrijheid van meningsuiting is prachtig, maar dat betekent niet dat je dus ook maar alles mag roepen, zeker niet als je er anderen schade mee kunt berokkenen.

      De voorbeelden die jij noemt, een 11-jarig meisje en verkrachting, zijn extreme gevallen. Het is dus logisch dat daar door het pro-life kamp milder op gereageerd wordt, want die zwangerschappen laten uitdragen kun je, zelfs vanuit moralistisch/religieus oogpunt, bijna niet verkopen. Maar heel veel ongewenste zwangerschappen komen voor bij volwassen vrouwen en vrouwen die al een gezin hebben, maar niet nog een kind willen en/of kunnen krijgen. Dat is hun goed recht, want het is hun leven. Zij zijn degenen die de gevolgen moeten dragen van een kind krijgen en alles wat daarbij komt kijken. Dientengevolge zijn zij de enige die daarover kunnen beslissen en die daarover überhaupt een mening mogen hebben. Ik ben pro-choice, maar het is niet mijn plaats om ook maar iets te vinden van de individuele zwangerschap van een ander. Ik kan alleen maar zeggen dat ik pleit voor keuzevrijheid en voorlichting voor iedere vrouw. In het pro-life kamp wordt daar echter niet voor gepleit. Daar wordt meestal eenzijdige informatie gegeven, bedoeld om slechts één keus te propageren: het uitdragen van de zwangerschap. Dan kun je toch geen constructief gesprek voeren?

      Nogmaals: ik denk zeker niet makkelijk over abortus. Ik vind ook helemaal niet dat je die keus lichtvoetig moet maken (en ik denk ook niet dat dat gebeurt). Ik weet ook dat het niet zonder gevolgen is of kan zijn voor het lichaam van een vrouw. En ik ben absoluut van mening dat vrouwen die hun zwangerschap het liefst zouden willen uitdragen, maar in lastige situaties verkeren, hulp en steun zouden moeten krijgen. Dat we er als maatschappij meer aan zouden moeten doen om deze vrouwen te helpen. En dat er een grote slag te slaan is op het gebied van voorlichting en anticonceptie. Dus je zult mij niet horen beweren dat als je ongewenst/ongepland zwanger bent je dan gewoon maar even abortus moet laten plegen. Maar eenzijdige, populistische campagnes voeren tbv je eigen veroordelende moraal is wat mij betreft echt niet oke. En schadelijk bovendien.