Nee, we hoeven niet tolerant te zijn naar intolerantie

Afgelopen week werden er bedreigingen geuit jegens Thierry Baudet, die met zijn toch wel behoorlijk extreem-rechtse Forum voor Democratie veel stemmen won tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Mark Rutte riep gisteren op tot verdraagzaamheid en respect voor de vrijheid van meningsuiting. Maar, waarom zouden we tolerant zijn naar zoveel intolerantie?

Voor de duidelijkheid: iemand bedreigen mag niet. Dat is pertinent verkeerd en moet dientengevolge in onze maatschappij niet geaccepteerd worden. Dat de vrouw die tijdens de anti-racisme demonstratie van afgelopen weekend ‘als je Thierry Baudet dood wil hebben zeg dan paf’ riep is opgepakt vind ik dan ook niet meer dan logisch. Je kunt het fundamenteel met iemand oneens zijn, zijn denkbeelden volstrekt verwerpelijk, moreel verkeerd, gevaarlijk en onacceptabel vinden, maar dat betekent niet dat je iemand dus maar met de dood mag bedreigen. Zo werkt dat niet in Nederland, in een democratie. Een democratie kan namelijk alleen maar bestaan als dat soort dingen niet gebeuren. Maar wat we ons wel moeten afvragen is hoe ver de zo gelauwerde vrijheid van meningsuiting in zo’n democratie eigenlijk moet gaan. Thierry Baudet spreekt openlijk over rassenzuivering en laat zich seksistisch uit. Hij bezigt onvervalste oorlogsretoriek en is respectloos naar verschillende bevolkingsgroepen. Desondanks wordt er door de rest van de politiek opgeroepen tot verdraagzaamheid. Maar waarom moeten we verdraagzaam zijn naar iemand die zelf duidelijk niet weet wat dat woord betekent?

Al een tijd vraag ik me af waarom de politiek in Nederland ruimte blijft geven aan de steeds verder oprukkende extreem-rechtse sentimenten in Den Haag. Waarom men daar niet openlijk afstand van neemt. Dat is mijns inziens het enige juiste om te doen: zero tolerance. Rechts-extremisme, rassenhaat, seksisme, het zijn allemaal dingen die we in de huidige Westerse samenleving niet meer zouden moeten accepteren, of ook maar gedogen. Er hoeft niet geluisterd te worden naar mensen die dergelijke ideologieën verkondigen, zij hoeven geen podium te krijgen in het kader van de vrijheid van meningsuiting. Haat is namelijk geen mening.

De staat heeft als allereerste prioriteit het beschermen van haar burgers. Alle burgers dus, welke etnische achtergrond, kleur, geaardheid, of sekse ze ook hebben. Ideeën zoals die van Thierry Baudet brengen de burgers, álle burgers, in gevaar. Ze zorgen namelijk voor polarisatie, boosheid en angst en de geschiedenis heeft ons vaak genoeg laten zien wat de gevolgen daarvan zijn. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat iedereen zomaar alles mag zeggen. Dat je je uit mag laten op een manier die bepaalde mensen demoniseert en discrimineert. Dat heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken, dat is haatzaaien. En haat mag nooit de vrijheid krijgen om zich heen te grijpen.

Mark Rutte en consorten zouden zich gezamenlijk en openlijk moeten distantiëren van Thierry Baudet. Zij zouden aan de samenleving moeten laten zien dat er voor zijn denkbeelden geen plaats is in Nederland. Alleen als zij op die manier een krachtig signaal afgeven zorgen we ervoor dat racisme en haat geen kans krijgen. Maar door Baudet, weliswaar oogluikend, toe te staan zich het politieke podium toe te eigenen, door hem niet collectief de rug toe te keren, maar te pogen met hem samen te werken en daarmee dus te buigen voor een verkeerde ideologie en de uitwassen die dat onvermijdelijk met zich meebrengt, brengen zij willens en wetens onze samenleving in gevaar. Dat is namelijk het probleem met het kwaad: dat overwin je niet door ermee in gesprek te gaan, maar slechts door het keihard neer te slaan.

Intolerantie verdient geen tolerantie. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je mensen en bevolkingsgroepen mag discrimineren. Dus nee, beste Mark Rutte, wij hoeven Thierry Baudet geen verdraagzaamheid te tonen. Dat recht heeft hij verspeeld door de onverdraagzaamheid zelve te zijn. Baudet mag niet met de dood bedreigd worden, maar wat hij zelf doet is weinig anders dan dreigementen uiten. Of is oproepen tot een ‘boreale samenleving’ en beweren dat vrouwen eigenlijk geen rechten hebben een acceptabele benadering van mensen? De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Misschien is het tijd dat je dat eens tegen Thierry zegt, Mark. Dat zal hij heel vervelend vinden, want hij heeft het liever wit natuurlijk. Maar het is zo langzamerhand echt tijd om massaal kleur te bekennen. In dit geval is er namelijk echt geen grijs gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.