Dear Donna, go to hell. And please take Harvey with you

De rechtszaak tegen filmmagnaat Harvey Weinstein is onlangs gestart. Hij heeft een nieuwe advocaat in de arm genomen: Donna Rotunno. Zij zal zijn onschuld bewijzen, zegt ze. Want vrouwen die ‘s avonds meegaan naar een hotelkamer vragen er toch zeker zelf om om verkracht te worden?

Donna Rotunno heeft zich gespecialiseerd in het verdedigen van monsters. Mannen die beschuldigd worden van verkrachting en aanranding, daar wordt ze warm van. Ze deed een veertigtal van dergelijke zaken en verloor er slechts een. Die arme mannen zijn het slachtoffer van promiscue vrouwen die naderhand spijt hebben van hun eigen onzedelijkheid en dan de man in kwestie verantwoordelijk willen maken voor hun slechte keuzes, vindt Rotunno. Tenslotte, als je niet wilt dat er aan je gezeten wordt, moet je maar niet naar iemands hotelkamer gaan, toch? Eigen schuld, dikke bult. Dan moet je daarna niet de principussy gaan uithangen natuurlijk.

Vies en vernederd

Toen ik de ochtend nadat ik verkracht was op het politiebureau aankwam met striemen in mijn nek en blauwe plekken over heel mijn lijf vroeg de agent die mijn aanklacht optekende of er geen ‘addertje onder het gras zat’. Met andere woorden: of ik misschien niet probeerde om de man die ik beschuldigde erin te luizen. Of ik misschien niet dronken was geweest, of een kort rokje had gedragen. Of ik een arme, onwetende man, geen aanleiding had gegeven om te denken dat ik graag bruut verkracht wilde worden. Uren heb ik op het bureau gezeten, tegenover een man die als enige doel had mij te betrappen op onregelmatigheden in mijn verhaal. Op bewijs om aan te tonen dat het mijn schuld was dat de man bij wie ik was geweest een mes op mijn keel had gezet en zich met geweld bij mij naar binnen had gedrongen. Toen ik buiten stond voelde ik me vies en vernederd. Misschien nog wel erger dan na de verkrachting zelf, toen hij de deur achter zich dichttrok en ik zijn sperma uit me voelde sijpelen.

Stilletjes je wonden likken

Het is bijna twintig jaar geleden dat ik de moed opvatte om aangifte te doen. Want moedig is het om het op te nemen tegen iemand die sterker, machtiger is dan jij. Moedig is het om uit te komen voor wat je is overkomen, terwijl je weet dat je sowieso 1-0 achterstaat. Of je dat nou meteen doet, of jaren later. Ik hoefde in ieder geval niet bang te zijn dat mijn verkrachter mijn carrière zou verpesten, of me voor miljoenen aan zou klagen voor smaad. Ik hoefde in ieder geval niet bang te zijn dat ik ten aanzien van de hele wereld door het slijk gehaald zou worden. Waarschijnlijk had ik dan ook mijn mond niet opengedaan. Waarschijnlijk had ik dan ook stilletjes in een hoekje mijn wonden gelikt en geprobeerd het te vergeten. Maar je vergeet het niet. Nooit. Twintig jaar later denk ik er nog steeds aan. De wonden op mijn lijf zijn geheeld, maar de littekens op mijn ziel gaan nooit meer weg. En wat nog steeds pijn doet is dat ik niet werd geloofd.

Donna Rotunno verdedigt een man die van mening is dat vrouwen geen rechten hebben. Donna Rotunno verdedigt een boegbeeld van mysogynie. Hoe kun je jezelf als vrouw nog recht in de spiegel aankijken als je iemand probeert vrij te pleiten die al jarenlang bijdraagt aan de onderdrukking van vrouwen? Hoe kun je als vrouw zonder blikken of blozen aan schaamteloze victim blaming doen, terwijl je weet dat we in een maatschappij leven waarin vrouwen nog steeds iedere dag het onderspit delven? Hoe kun je, als succesvolle vrouw op een toppositie, je krachten niet inzetten om de positie van vrouwen beter te maken, ipv te verslechteren? Maar de ironie wil dat Rotunno kennelijk niet ziet dat ook zij zelf slachtoffer is van Harvey Weinstein. Dat ook zij door hem verkracht wordt. Als zij hem niet weet te bevredigen, zal hij ook haar straks als oud vuil opzij schuiven en voor dood laten liggen. Maar met Donna Rotunno heb ik dan geen medelijden. Tenslotte is zij daadwerkelijk gewillig voor Harvey Weinstein, misschien wel de grootste serieverkrachter aller tijden, op haar rug gerold. Zoals Madeleine Albright eens zei: ‘There is special place in hell for women who don’t help other women’. En wat mij betreft mag Rotunno, samen met Weinstein, inderdaad linea recta de lift naar beneden nemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.