Famke Louise vs Diederik Gommers – en waarom dat geen leuke tv is

Gisteravond zat zangeres Famke Louise aan tafel bij Eva Jinek om te praten over de #ikdoenietmeermee actie. Iedereen wist van tevoren dat dat een ramp zou worden. De redactie van Jinek wist dat ook. Dat heeft dus niets meer met journalistiek, of met entertainment te maken. Dat is gewoon makkelijk scoren.

Twitter stond er vanmorgen vol mee: de grappen en grollen over Famke Louises tenenkrommende optreden bij Jinek. Want tenenkrommend was het, inderdaad. De zangeres had beter moeten weten en moeten bedanken voor de eer. Nu heeft ze zichzelf te kakken gezet ten overstaan van het hele land. Dat was, om maar een gevleugelde uitspraak te gebruiken, een beetje dom. Maar een beetje dom zijn is nog altijd minder erg dan heel erg gemeen. Zoals de redactie van Jinek kennelijk is. Tenslotte is het weinig anders dan trial by media om Famke Louise tegenover Diederik Gommers te zetten en dat dan live uit te zenden. Want het vonnis dat werd uitgesproken over de zangeres was niet mals. En nu moet ze met gebogen hoofd haar perp walk lopen.

Slechte hashtag, goede vragen

De enige reden voor de redactie van Jinek om Famke Louise uit te nodigen was om de hele natie over haar heen te kunnen laten pissen. En, natuurlijk, om Jineks dramatische kijkcijfers omhoog te halen. Tenslotte is voor het issue waarover gesproken werd Famke Louise eigenlijk helemaal niet belangrijk. De vragen die zij stelt en de kritiek die zij (weliswaar bijzonder onsamenhangend en gebrekkig) geeft, zijn vragen en kritiek die heel veel mensen in Nederland hebben. Niet alleen duckface-makende influencers, rappers waar nog nooit iemand van gehoord heeft en pseudowetenschappers met een slechte website, maar ook normale, weldenkende, intelligente mensen. Werknemers en werkgevers. Vaders en moeders. Zorgpersoneel. Artsen en wetenschappers. Deze mensen hebben de afgelopen maanden ook geprobeerd zich te laten horen. Niet met een slecht gekozen hashtag, maar wel met dezelfde vragen en dezelfde kritiek. Het is jammer dat er een stel slecht geïnformeerde en gesouffleerde ‘BN-ers’ voor nodig was om het echte issue (namelijk, het onsamenhangende beleid, de draaikonterij en de bedroevende communicatie van het kabinet) op de kaart te zetten, maar nood breekt soms nou eenmaal wet. Het had Jinek gesierd als het daarop eindelijk de kans had gegrepen om te doen wat al maanden geleden had moeten gebeuren: journalistiek bedrijven en de macht controleren. Door iemand aan tafel te zetten die representatief is voor de grote groep waarbinnen dit leeft, ipv van die groep een karikatuur te maken en daarbij ook nog eens een weliswaar onhandig, maar toch redelijk onschuldig individu publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, ter vermaak van het volk en meerdere eer en glorie van het programma. Dat is niet eens riooljournalistiek meer, dat is gewoon wraakporno.

Ironie

Het is deze week de Week tegen het Pesten. De ironie is niet ver te zoeken. Gisteravond werd Famke Louise ten overstaan van de gehele natie gepest door de Nederlandse media en inmiddels wordt ze uitgejouwd en belachelijk gemaakt door het hele land. Ik begin mij zo langzamerhand ernstig te schamen voor mijn beroepsgroep, die saamhorigheid predikt, maar verdeeldheid zaait. If it bleeds, it leads tenslotte en Famke Louise heeft gisteravond hevig moeten bloeden. Nee, ze had er niet moeten gaan zitten. Maar ze had ook überhaupt niet uitgenodigd moeten worden. Eva Jinek had tegen haar redactie moeten zeggen dat zij weigerde een naïef meisje en plein public in haar eigen arena voor de leeuwen te gooien. Diederik Gommers had moeten zeggen dat hij alleen tegenover iemand wilde zitten die daadwerkelijk wat te zeggen had. Tenslotte weet hij zelf hoe het is om geïntimideerd te worden, toch? Of zou Hugo hem nu weer gedwongen hebben om iets te doen dat-ie eigenlijk niet wilde?

Deugburgers

Als je nog niet genoeg pulp had gezien kon je na Jinek gelijk doorschakelen naar de NPO, waar het coronadebat nog in volle gang was. Waar het punt dat Famke Louise probeerde te maken meteen pijnlijk duidelijk werd: veel valide vragen, maar wederom geen antwoorden. Maar inderdaad mensen, laten we het daar vooral niet over hebben. Laten we lekker doorgaan met BN’rtje bashen. Dat is wel niet zo aardig, of constructief, maar dat doen we ook zo lekker samen, net zoals we samen tegen Corona zijn, dus dan is het goed, toch? Dan deugt het. Of zouden we, zoals het echte brave deugburgers betaamt, misschien beter netjes het advies van onze minister-president kunnen opvolgen? Tenslotte, als je niks zinnigs te melden hebt, kun je beter ‘gewoon je bek houden’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.