Rijkdom volgens Diederik Samsom: geen brood op de plank, maar wel zwemmen in de gracht

Oud-PvdA leider Diederik Samsom schreef gisteren een column in de Volkskrant waarin hij zegt dat we met z’n allen eens op moeten houden met zeuren over hoe slecht het gaat in Nederland. Het gaat juist hartstikke goed, aldus Samsom. Ik vraag me af onder welke steen hij gelegen heeft.

Vooruitgangspessimisme, daar hebben we volgens Diederik collectief last van. We klagen en jammeren dat er voor het eerst een generatie opgroeit die het minder goed heeft dan hun ouders. We miepen dat de huizen zo duur zijn en we geen vaste contracten meer krijgen. Wat een gezeik, aldus de ex-politicus. Alsof het allemaal om geld gaat. Ja, we hebben minder te besteden, maar staat minder geld automatisch gelijk aan minder goed? Wij op geld beluste kapitalisten zouden eens verder moeten kijken dan onze portemonnee diep is en oog moeten hebben voor al het moois dat ons de laatste jaren ten deel is gevallen. Zwemmen in de gracht bijvoorbeeld. Toen Samsom een klein jongetje was, kreeg je daar tetanus van, maar zijn zoon duikt deze zomer veilig in de Singel. Nog een prachtige verworvenheid: diversiteit. Nog nooit leefden we met zoveel mensen van zoveel verschillende pluimage vreedzaam samen. We hebben gezondere voeding dan ooit. In Samsoms tijd waren er geen poké bowls tenslotte, dus tel je zegeningen, mensen! Vroegah was alles beter? Hoe kom je erbij, we zouden ons geluk anno nu juist niet op moeten kunnen. Ik las Samsoms relaas en kon maar een ding denken: Diederik, hoe heb je het je pen uit kunnen krijgen? Ga je schamen.

Zonder geld kun je niet leven

Geld maakt niet gelukkig. Dat cliché kennen we allemaal en natuurlijk zit daar een grote kern van waarheid in. Maar laten we niet doen alsof geld er helemaal niet toe doet. En laten we vooral niet doen alsof het ons, de generatie dertigers waar Samsom met zijn column op doelt, alleen maar te doen is om wat er op onze bankrekening staat. Uiteraard zijn wij blij met de verworvenheden van deze tijd. We zijn blij met de gezonde voeding, met de voortschrijdende medische ontwikkelingen, met de steeds groter wordende acceptatie van de LHQTB gemeenschap, met onze opleidingsmogelijkheden. Maar onze realiteit is ook deze: we kunnen geen huizen meer kopen omdat de huizenprijzen exorbitant gestegen zijn, maar onze lonen met geen euro omhoog gaan. En als we wel een koophuis hebben moeten we daarvoor verplicht een warmtepomp aanschaffen omdat onze hoogwaardigheidsbekleders hebben verzaakt de klimaatdoelen te halen. We betalen ons blauw aan zorgkosten, maar staan wel maanden op een wachtlijst als we een keer zorg nodig hebben en moeten dan vervolgens nog steeds een groot deel zelf betalen. We moeten tot ons 87ste blijven werken en dan is het nog maar de vraag of we überhaupt een pensioen krijgen waar we van kunnen leven. We kunnen niet meer met onze kinderen een dagje uit omdat dat onbetaalbaar is geworden. Vrouwen stoppen met massaal met werken als ze kinderen krijgen, omdat de kinderopvang zo duur is dat ze van hun salaris geen cent meer overhouden. We kunnen onze kinderen niet meer laten studeren omdat dat tienduizenden euro’s gaat kosten en we daarvoor niet kunnen sparen, omdat dat tegenwoordig geld kost, ipv oplevert. Ja, het is allemaal geld. Maar weet u meneer Samsom, zonder geld kun je niet leven. Ik kan u vertellen dat heel veel mensen van mijn generatie grote moeite hebben om de eindjes in dat leven nog aan elkaar geknoopt te krijgen. En dan heb ik het nog maar even niet over de volgende recessie die er volgens menig econoom aan zit te komen.

Rechts-extremisme en plastic soep

Bovendien zijn er natuurlijk nog de niet-financiële zaken in dit kennelijk oh zo bevoorrechte leven van ons, waar je helemaal niet zo blij van wordt. Groeiend rechts-extremisme bijvoorbeeld en oprukkende misogynie. Wereldleiders die vrouwen hun basale mensenrechten afpakken, kinderen opsluiten in kooien en dreigen met nucleaire oorlog. Het feit dat de VN onlangs heeft aangekondigd de komende tijd een golf van terroristische aanslagen te verwachten. De plastic soep waar onze kinderen in moeten zwemmen als we het geld voor een vakantie bij elkaar gesprokkeld hebben, en het dreigende imploderen van de aarde omdat de generaties voor ons die zo vervuild hebben dat de poolkappen smelten waar we bij staan. Wij zien ons gesteld voor de taak om binnenkort te moeten zorgen voor onze snel vergrijzende en steeds ouder en zieker wordende ouders, omdat de verzorgingshuizen gesloten zijn en de professionele zorg te duur. We krijgen geen hulp meer voor onze zorgintensieve kinderen omdat de overheid bepaalt heeft dat die kinderen gewoon maar eens normaal moeten gaan doen en mensen die zo nodig een hulpbehoevend kind op de wereld moesten zetten daar dan ook maar zelf voor op moeten draaien. Het onderwijs gaat ten onder en van de sociale zekerheid waarvan de generaties voor ons zich verzekerd zagen is voor ons niets meer over. Dat noem ik geen rijkdom, meneer Samsom, maar gewoon pure armoede.

Als je met droge ogen durft te roepen dat mensen niet zo moeten zeiken, omdat we tegenwoordig lekker in de gracht kunnen zwemmen, sta je duidelijk mijlenver af van de realiteit. Maar goed, het is natuurlijk ook wel makkelijk praten als coryfee van de laatste sociaal-democratische hoogtijdagen, waarin je hebt kunnen profiteren van een tijd waarin niet werd nagedacht over de toekomstige consequenties van het hedendaagse handelen en wat dat zou gaan betekenen voor de mensen die na jou komen. Over sociaal gesproken. Maar inderdaad, zit je eenmaal in een kapitale woning met een hypotheek betaald van gemeenschapsgeld, dan lijkt het leven natuurlijk één groot feest. Dus neem nog een duik, Diederik, zwem lekker in je rijkdom, dan watertrappelen wij naast jou naarstig door in een poging ons hoofd boven water te houden. En als we verzuipen, dan hebben we alsnog eigenlijk een beter leven gehad dan onze ouders, toch? Wij hebben tenslotte gezond gegeten en op een genderneutraal toilet kunnen poepen. Wat een rijkdom.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.