Het zorgprobleem is geen coronaprobleem – het is een overheidsprobleem

Wie kanttekeningen plaats bij het coronabeleid wordt meteen om z’n oren geslagen met het argument: ‘Ja maar, de zorg’. Maar waarom doen we alsof het zorgprobleem een coronaprobleem is? Dat virus is niet de oorzaak, de overheid heeft de zorg opgeblazen.

De afgelopen dagen kreeg ik meerdere berichten van mensen uit de zorg. Of ik wel wist hoe groot de druk op hen is op dit moment? Of ik me wel realiseerde dat de IC’s straks weer komen te liggen als we geen maatregelen nemen. Natuurlijk realiseer ik mij dat. Natuurlijk weet ik dat de afgelopen maanden voor het zorgpersoneel zwaar zijn geweest. Ik heb het van dichtbij meegemaakt, aangezien ik tot voor kort nog zelf in de zorg werkte. Ik doe dus ook niets, echt niets, af aan waar de zorg op dit moment doorheen gaat. Maar, laten we ons dan met z’n allen ook wel blijven realiseren hoe dat komt. Laten we vooral niet vergeten dat het probleem waar we tegenaan lopen een probleem is dat we al een hele tijd hebben. En dat dezelfde overheid die nu dit virus daar de schuld van probeert te geven, daar eigenhandig voor heeft gezorgd.

Onderbetaald en overvraagd

Al jarenlang zijn de hoge Haagse heren bezig te bezuinigen op de zorg. Personeel wordt al jaren ondergewaardeerd, onderbetaald en overvraagd. Wie in Nederland zorg nodig heeft moet daar vaak weken, of zelfs maanden op wachten. Of krijgt het helemaal niet, zoals mijn twee chronisch zieke dochters en ik helaas maar al te vaak hebben meegemaakt. De afgelopen vijf jaar is het aantal IC-bedden in Nederland zo ongeveer met de helft wegbezuinigd en steeds meer personeel keert de zorg de rug toe, omdat ze, geheel terecht, niet meer voor een fooi het vuur uit hun sloffen willen lopen. Maar, roept het kabinet dan iedere keer: er is niet meer geld voor de zorg. Desondanks, hoe gek is dat, wordt die zorg alleen maar duurder. Maar zo gek is dat niet, want dat is wat je krijgt als artsen naast hun werk in het ziekenhuis dan maar praktijkjes beginnen waar mensen met geld zich tegen woekerprijzen wel kunnen laten behandelen. Dan lopen de wachtlijsten en de kosten in de reguliere zorg wel op. Met dank aan Mark en Hugo’s ‘marktwerking in de zorg’. En het komt nu natuurlijk wel heel goed uit om dat in de schoenen van het coronavirus te schuiven.

Beestje bij de naam noemen

Diederik Gommers, die de afgelopen maanden is verworden tot de hoeder van de zorg, de stem van de redelijkheid en het fatsoen zou het beestje eens bij de naam moeten noemen en aan al die discussietafels eerlijk moeten zijn over wat er hier nou eigenlijk aan de hand is. Hij zou Hugo de Jonge, ipv zich door hem te laten manipuleren, op het matje moeten roepen en hem moeten confronteren met de desastreuze gevolgen van het beleid dat er de afgelopen jaren is gevoerd. Hij zou het volk moeten vertellen dat onze vrijheden worden afgepakt niet omdat het coronavirus zo gevaarlijk is, maar omdat het kabinet er met al hun bezuinigingen voor gezorgd heeft dat we de paar mensen die er wel ernstig ziek van worden bijna niet meer kunnen helpen. Dat de 5000 kankerdiagnoses die er nu gemist zijn een direct gevolg zijn van de tekorten die het kabinet heeft veroorzaakt. Dát is namelijk het echte verhaal. Niet de corona-horrorstory die Mark Rutte en consorten ons nu al maanden lopen te vertellen.

Ere wie ere toekomt

Nee, we moeten inderdaad niet willen dat de IC’s weer vollopen. Ja, de druk op het zorgpersoneel is groot. Maar ere wie ere toekomt en hoewel het coronavirus inmiddels een flinke staat van dienst heeft in het veroorzaken van ellende, kunnen we het probleem in de zorg niet op conto van het virus schrijven. Dat heeft onze overheid toch echt op eigen houtje voor elkaar gekregen. En laten we wel zijn: dat is absoluut een prestatie. Straks leven we niet alleen in een totalitaire staat omdat we nooit meer uit de lockdowns komen, maar hebben we ook nog maar de helft minder mensen omdat iedereen dood is gegaan aan kanker en andere ziektes waar ze niet meer voor geholpen konden worden, omdat het relatief kleine aantal ernstig zieke coronapatiënten die er zijn opgestapeld ligt in de gangen van de ziekenhuizen zonder bedden en verpleegkundigen. En mijns inziens zou het onze eer, die van het volk, te na zijn als we vergeten wie daarvoor nou eigenlijk echt verantwoordelijk zijn. Want inderdaad: die marktwerking in de zorg, daar zijn we zóveel beter van geworden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.