Ik wil geen vrouwelijke leider, ik wil een GOEDE leider

Nederland is op emancipatiegebied weer eens het traagste jongetje van de klas. Daarom is het ruim tijd voor een meisje aan het roer, aldus D66. Het vrouwennetwerk van de politieke partij doet een dringende oproep voor een vrouwelijke premier. Maar moet ‘may the best (wo)man win’ niet gewoon het credo zijn?

In een manifest hekelen D66-raadsleden, wethouders en Statenleden de zogenaamde progressieve status van Nederland. Tenslotte hebben heeft er nog nooit een vrouw aan het hoofd van ons land gestaan, in tegenstelling tot in inmiddels een aanzienlijk aantal andere landen. Daar kun je anno 2020 eigenlijk niet meer mee wegkomen. Bovendien heeft de coronacrisis laten zien dat landen met vrouwelijke leiders het beter doen dan landen waar mannen de scepter zwaaien. Het empathisch vermogen en de zachtere kant van vrouwen zouden veel beter en meer doordacht leiderschap opleveren. Tja. Ik vind het nogal een stereotypering. En eerlijk gezegd denk ik ook dat het onzin is. Als het al zo zou zijn dat de vrouwelijke leiders van dit moment het ‘beter’ doen, dan denk ik dat dat niet komt doordat zij vrouw zijn, maar omdat vrouwen nog niet opgeslokt zijn door het politieke machtsspel en het denken dat daarbij hoort. Hoe meer vrouwen er aan de macht komen en hoe langer dat duurt, hoe meer zij net zo hard, corrupt, egoïstisch, populistisch en noem al die zogenaamd verwerpelijke ‘mannelijke eigenschappen’ maar op. Dat is namelijk helaas inherent aan macht: die corrumpeert. Wat je ook tussen je benen hebt zitten.

Pratend paard

Ik ben helemaal voor meer emancipatie, voor gelijkwaardigheid, gelijke kansen, gelijke rechten. Maar vrouwen naar voren schuiven omdát zij vrouwen zijn, heeft daar mijns inziens niks mee te maken. Ik hoef geen vrouwenquotum en ik hoef ook geen vrouwelijke premier, als er een man is die beter geschikt is. Ik wil namelijk geen vrouwelijke leider, ik wil een GOEDE leider. Iemand die gekozen wordt vanwege zijn/haar capaciteiten, integriteit, kennis en ervaring. Ik stem bij verkiezingen niet op de eerste vrouw op de lijst omdat ik vind dat er meer vrouwen aan de macht moeten komen. Ik stem op degene die ik goed vind. Of dat nou een man, een vrouw, of een genderneutraal persoon is. Als er een pratend paard met uitstekende kwaliteiten op die lijst zou staan, koos ik daarvoor. Natuurlijk zou het gelijkwaardiger zijn als er meer vrouwen op leidinggevende posities en in de politiek zaten, maar dan moeten die vrouwen er wel zijn. Kennelijk zijn zij er op dit moment nog steeds niet. Dat is jammer en daar liggen vast allerlei oneerlijke maatschappelijke oorzaken aan ten grondslag. Maar het handjevol vrouwen dat er wel is dan maar een kontje geven naar boven doet weinig voor de kwaliteit van leiderschap in dit land. Dan krijgen we namelijk niet de besten, maar de meest geprivilegieerden aan de top. En daar is nog helemáál nooit een land beter van geworden.

Als méns, niet als vrouw

Tuurlijk, ik krijg ook braakneigingen als ik weer eens een foto zie van al die witte mannen op het bordes. Mijn feministisch hart bloedt ook als ik tijdens de coronadebatten in de Tweede Kamer altijd alleen maar weer dat old boys network tegen elkaar in hoor brallen. Maar zoveel beter vind ik die paar vrouwen die nu af en toe het spreekgestoelte mogen beklimmen ook niet. En die landen die het zoveel beter doen dan wij? Hartstikke leuk hoor, dat Jacinda Adern de kinderen beloofde dat de paashaas ze niet vergeten was. En dat Mette Fredriksen zichzelf al zingend aan de afwas op Facebook gooide, maar daar gaan ze de oorlog niet mee winnen. Die winnen ze, omdat deze vrouwen kennis van zaken hebben en adequaat leiden. Omdat ze dat kennelijk in zich hebben, als méns dus, niet omdat ze het coronavirus met hun zo enorm vrouwelijke empathisch vermogen weten te elimineren.

Ik wil best een vrouwelijke premier, maar alleen als zij de juiste persoon voor die positie is. En om heel eerlijk te zijn denk ik dat er daar in Nederland maar heel weinig van zijn. Dat is nogal tragisch, maar de waarheid is nou eenmaal niet zelden pijnlijk. Iemand is een leider omdat hij/zij, heel simpel, kan leiden. Misschien dat D66 daar beter een manifest aan kan wijden: de zoektocht naar adequate Nederlands leiders. Daar zouden we er in Nederland nou eens meer van moeten hebben. Want dát is een revolutie waar ik in deze barre tijden veel meer behoefte aan heb.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.