Liever in lockdown dan een vliegensvlug vaccin

Nederland hoopt eind dit jaar een vaccin te hebben tegen het coronavirus. Daarom heeft minister De Jonge samen met drie andere EU-landen alvast 300 miljoen doses opgekocht. Maar hoe weten we of het vaccin veilig is? Ik ben fervent voorstander van vaccineren, maar deze prik ga ik niet halen.

Ik maak mij al jaren druk over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en de opmars van de anti-vaccinatiebeweging. Als moeder van een zoon met autisme en twee chronisch zieke dochters met een verzwakt immuunsysteem heb ik veel geschreven over het belang van vaccineren om de zieken en zwakke mensen in de samenleving te beschermen en geprobeerd complottheorieën over Bill Gates en zijn geheime plan om een leger van autistische zombies te creëren te ontkrachten. Ik heb mijn kinderen zelfs extra laten vaccineren, tegen ziektes die in Nederland niet in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen, zoals waterpokken en het rotavirus, omdat ik van mening ben dat wij in dit land veel te conservatief zijn op dit gebied en ik het volstrekt onnodig vind dat mijn kinderen deze ziektes krijgen. Ik ben zo pro-prikken als maar kan. Maar Hugo’s haastige calamiteitencocktail laat ik aan mij voorbij gaan.

Russisch roulette

Door vaccineren zijn er afgelopen jaren ontzettend veel levens gered. Wat we ons niet realiseren is dat heel veel kinderen nog niet zo lang geleden de vijf jaar niet haalden, omdat ze gegrepen werden door ziektes die we steeds vaker zien als ‘onschuldig’, omdat we er niet meer mee te maken krijgen. Mijn twee dochters hadden een infectie met de mazelen waarschijnlijk niet overleefd, dus ik ben dankbaar dat ik ze daartegen heb kunnen beschermen. Maar een goed, veilig vaccin ontwikkelen kost tijd. Het moet lang en zorgvuldig getest worden om te kijken of er bijwerkingen zijn. Of er lange termijn gevolgen zijn en hoe ernstig die zijn. Een coronavaccin dat dit eind jaar beschikbaar is, voldoet onmogelijk aan die eisen. Dus wordt er Russisch roulette gespeeld met de gezondheid van de mensen aan wie dat vaccin wordt gegeven. Ik ben bereid heel ver te gaan voor de goede zaak en het algemeen belang, maar als Hugo per se zoveel haast moet maken, zet-ie dat pistool maar op z’n eigen hoofd en die van z’n Haagse vriendjes. Ik blijf wel thuiswerken en anderhalve meter afstand houden tot ik over een paar jaar zeker weet dat ze niet melaats zijn geworden.

Hugo de coronaheld

Ik vind het kwalijk dat er nu gespeeld gaat worden met de gezondheid van bange mensen. De afgelopen maanden zijn we aanhoudend om onze oren geslagen met angstaanjagende berichten over dood en verderf, sterftecijfers en economische doemscenario’s. Heel veel mensen zijn angstig, eenzaam en wanhopig. Dus als er straks een vaccin gepresenteerd wordt als hoop na al die bange dagen, zullen veel mensen zich vastklampen aan dat sprankje hoop en zich daardoor vrijwillig opwerpen als proefkonijn. Daar hebben ze een woord voor: propaganda. Maar iets doet mij vermoeden dat het startschot voor de eerste vaccinatieronde niet gedaan wordt door Hugo die zich zelf laat inspuiten met zijn vaccin. Terwijl hij dan wel de boeken ingaat als de coronaheld die de mensheid van de ondergang gered heeft. Maar is hij er dan over tien jaar ook om verantwoordelijkheid te nemen als blijkt dat de eerste lichting gevaccineerden inmiddels radioactieve straling afgeeft en een staart heeft gekregen? Laten we hopen dat het personeelstekort in de zorg tegen die tijd is opgelost, anders kost het coronavirus ons uiteindelijk alsnog de kop.

Beste Hugo, bezint eer gij begint, want haastige spoed is zelden goed. Geduld is wat jij en Mark Rutte de afgelopen maanden steeds gepredikt hebben. ‘Hou vol’ riepen jullie, dus dat wil ik jou nu ook meegeven. Hou vol Hugo, je kunt het. Nog even door ontwikkelen en testen en dan mag je ons helemaal volspuiten. Maar als hoeder van de volksgezondheid moet je het toch met me eens zijn: we doen het alleen veilig.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.