Waarom een no-deal Megxit het beste is dat Harry en Meghan de Britten kunnen geven

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben aangekondigd een stap terug te zetten uit het Britse koningshuis. Deze ‘Megxit’ maakt veel los. Respectloos zou het zijn en de Queen is naar verluidt woedend. Maar hebben Harry en Meghan niet gewoon groot gelijk?

Vroeger wilde ik met Prins William trouwen. Tenslotte, wil niet ieder klein meisje stiekem een prinsesje zijn? Ik zag mezelf al door de kerk schrijden, in mijn witte sprookjesjurk met ellenlange sleep. Magisch leek het me. Inmiddels lijkt het me weinig meer dan bittere ellende. Je kunt misschien nog beter de Trumps als schoonfamilie hebben dan de Windsors. Dan valt er tenminste nog eens wat te lachen en van een keurslijf hebben ze nog nooit gehoord. Maar eenmaal een ring van het Britse Koningshuis aan je vinger en je zit voor altijd gevangen in een gouden kooi. Ik vind het niet gek dat Kate Middleton steeds maar magerder wordt, die probeert natuurlijk door de spijlen van die kooi heen te passen, zodat ze eindelijk kan ontsnappen.

Intens medelijden

Op de dag dat Meghan Markle haar ja-woord gaf aan Harry kon ik weinig anders dan intens medelijden met haar hebben. Ja, ze zag er prachtig uit en het leek allemaal uit een droom te komen. Maar die arme vrouw liep met open ogen recht haar ergste nachtmerrie in. Waar Meghan de afgelopen tijd doorheen heeft moeten gaan is ronduit wreed. Haar hele leven lag onder een vergrootglas en alles wat ze zei of deed was bij voorbaat fout. Ze is bespot, bespuugd, beledigd, bedreigd en dat allemaal alleen maar omdat zij als een van de weinigen daadwerkelijk door een prins op het witte paard aan zijn lans is geregen. Ik durf te wedden dat ze het zich zo niet voorgesteld had toen ze als klein meisje droomde over haar leven als sprookjesprinses.

Achterhaald instituut

Het Koningshuis is een achterhaald instituut. Maar er zijn veel mensen die ervan houden en het staat ook wel gezellig met nationale feestdagen enzo. Dus van mij hoeft het niet per se afgeschaft worden. Maar als een lid ervan de handdoek in de ring wil gooien omdat-ie geen zin meer heeft om bij elke lintje dat-ie doorknipt spreekwoordelijk gestenigd te worden is dat z’n goed recht. En als ik Meghan was had ik al lang tegen de Queen gezegd dat ze die kroonjuwelen kon steken waar de zon niet schijnt. Net zoals Willem-Alexander Beatrix te verstaan gaf dat hij die nertsenmantel niet om zou hangen als hij niet met Máxima op de troon mocht zitten, heeft Harry het volste recht om er de brui aan te geven omdat hij geen zin heeft om zijn vrouw binnenkort naar het gesticht, of het familiemausoleum, te moeten brengen. Dan kan Liz stampvoeten wat ze wil en William van pure woede de laatste haren die hij nog heeft uit zijn kop trekken, maar dat je met een koninklijke lepel in je mond geboren bent, betekent niet dat je alles altijd maar moet blijven slikken.

De tijd dat je je niet kunt ontworstelen aan het milieu waaruit je komt is gelukkig voorbij. Je kunt je omhoog werken als je dat graag wilt, maar je kunt ook een sportje lager op de lader gaan staan als je geen zin meer hebt om je kop er boven dat maaiveld de hele tijd af te moeten laten hakken. Meghan en Harry laten hiermee zien dat je altijd een keus hebt en dat je mag kiezen voor jezelf. Ongeacht wat anderen mensen vinden. Ze zullen hun zoon Archie hiermee leren dat je voor jezelf op mag komen en dat je het niet hoeft te accepteren als je slecht behandeld wordt. Een no-deal Megxit is misschien wel het beste dat Meghan en Harry hun zoon en hun landgenoten kunnen geven. De regie over je eigen leven heb je zelf, ongeacht waar je vandaan komt en wat mensen van je verwachten. Daar kan het koningshuis met z’n zogenaamde voorbeeldfunctie nog eens een goed, nou ja, voorbeeld dus, aan nemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Oh, ik geef ze zooooo gelijk! Ik wens ze ook van harte dat ze in relatieve anonimiteit in Canada kunnen leven. De pers lijkt me daar wat minder bloeddorstig als in Engeland. Waar ze nu roepen dat arme Harry aan zijn vrouw is overgeleverd die hem het land uitsleurt. Zucht. Ook chapeau als het ze lukt om uiteindelijk 100% financieel onafhankelijk te zijn van de royals. He, misschien gaat Meghan wel weer acteren?!