6x Het verschil tussen kerst zonder en met kinderen

Kerstmis voor- en nadat je kinderen had, het is een wereld van verschil. Dacht je vroeger dat je kerststress had, nu weet je niet meer waar je je toen druk over maakte. Want wat gaat het allemaal anders als je een gezin hebt:

KERSTBOOM VERSIEREN:
Voor kinderen: een goed geanalyseerde studie maken van welke kleur ballen dit jaar zal overheersen en hoe deze verdeeld dienen te worden en dan zorgvuldig volgens een uitgetekende blauwdruk de boom versieren. Het belangrijkste doel: de boom moet Instagrammable AF zijn.

Na kinderen:
kerstballen hangen alleen hangen op de hoogte waar de peuter NIET bij kan het kleurenschema is als volgt: alle ballen die toevallig niet kapot waren gaan de boom in, ongeacht welke kleur.

CADEAUS KOPEN:
Voor kinderen: heerlijk urenlang door de Bijenkorf slenteren op zoek naar mooie cadeautjes die origineel en hip zijn. Halverwege de dag lekker kopje koffie drinken en een broodje eten, en wie weet aan het einde van de dag een glaasje bubbels als feestelijke afsluiting.

Na kinderen: je twee dagen voor kerst om 21.55 uur realiseren dat je nog cadeaus moet kopen en dan op Bol.com gewoon maar wat in je winkelmandje mikken en vervolgens bidden dat het inderdaad de volgende dag nog bezorgd wordt.

FEESTJURK KOPEN:
Voor kinderen: eindeloos galajurken passen in verscheidene winkels, om daarna naar huis te gaan zonder iets te kopen, alleen maar zodat je een paar dagen later terug kan om al die jurken nog een keer te passen. En nu met potentiƫle schoenen erbij. Uiteindelijk veel teveel geld uitgeven aan een jurk die je welgeteld een keer in je hele leven zult dragen.

Na kinderen: welke feestjurk?

KERSTDINER MAKEN:
Voor kinderen: dagenlang kookboeken lezen en foodblogs afstruinen en daarna langs alle traiteurs en groentenjuweliers in de stad om allemaal dure ingredienten te kopen voor gerechten die minstens 2.5 bereidingstijd nodig hebben.

Na kinderen: een haastige graaisessie in de supermarkt na je werk, met twee bokkige kinderen in je kielzog, waarbij je gewoon maar lukraak dingen in je mandje smijt in de veronderstelling dat je daar vast wel iets van in elkaar weet te flansen. Het enige dat je per definitie moet hebben is een zak diepvriespatat en twee bakken snoeptomaatjes zodat je er in ieder geval van verzekerd bent dat de kinderen tenminste nog iets binnen zullen krijgen tijdens het kerstdiner.

KERSTDINER ETEN:
Voor kinderen: uitgebreid borrelen met zelfgemaakte hippe hapjes en dan tegen 20.00 uur eens aan tafel. Voorgerechtje, tussengerecht, even uitbuiken en rond half tien het hoofdgerecht. Allemaal op perfect opgemaakte borden volgens het meest populaire foodboard op Pinterest. Daarna natafelen met likeur en wie weet nog even met alle aanwezigen de kroeg in.

Na kinderen: om half zes METEEN de patat serveren, omdat de kinderen anders gegarandeerd hangry worden en zich volvreten aan de kerstkransjes en bakjes met supermarktolijven, waarna ze gegarandeerd allemaal buikpijn krijgen en dus chagrijnig worden. Tijdens het voorgerecht wanhopig maar een filmpje opzetten omdat de kinderen anders de tent afbreken en vervolgens met alle volwassenen in recordtempo alle gangen naar binnen schrokken zodat iedereen weer op tijd naar huis kan met kinderen omdat er morgen tenslotte nog een kerstdag is en anders trekken we het allemaal niet.

TWEEDE KERSTDAG:
Voor kinderen: heerlijk uitslapen tot zeker half elf en dan een lome sessie ochtendseks met je man. Daarna uitgebreid ontbijten en vervolgens rustig de puinhoop van de avond ervoor opruimen, waar je tegen een uur of vijf ’s middags klaar mee bent. Dan ga je uitgebreid douchen en je tweede nieuwe kerstoutfit aantrekken en ben je klaar voor het volgende diner.

Na kinderen: om 06.05 sleep je jezelf met je enorme kater van die twee glazen wijn die je hebt gehad de trap af om ontbijt te maken, omdat je kroost geen boodschap heeft aan het feit dat de kerstdagen feitelijk gelden als zondagen en er dus uitgeslapen dient te worden. Beneden tref je de enorme puinbak van gisteravond nog aan en moet je stiekem kokhalzen van de etenslucht die nog steeds overal hangt. Terwijl je boterhammen met pindakaas staat te smeren vragen je kinderen wanneer jullie nou eindelijk naar opa en oma gaan en realiseer jij je weer dat er gisteravond een glas rode wijn over de enige kerstoutfit die je hebt was gegaan en dat er dus niks anders op zit dan naar je schoonfamilie te gaan in je joggingpak en dat je bovendien bent vergeten het jaarlijkse Ritualspakket voor je schoonmoeder te kopen.