10 Eigenschappen die alleen moeders hebben

Het moederschap vraagt nogal wat van je. Het vereist een aantal bijzondere skills om de taak met succes te volbrengen. Gelukkig ontwikkel je die automatisch zodra je eenmaal kinderen hebt. Zoals deze bijvoorbeeld:

* Je bent in staat een stuk speelgoed te identificeren door slechts een minimale beschrijving. Zo vertelde een andere me laatst dat haar kind dol was op een speelgoedje dat ‘dat hele irritante liedje speelt’ en wist ik direct dat het ging om Rollie de Rups, die inderdaad een muziekje heeft dat het bloed onder je nagels vandaan haalt.

* Je zou de Apocalypse kunnen overleven met de inhoud van je handtas. Snacks, pakjes drinken, extra outfits, natte doekjes en altijd wel een attribuut dat in geval van nood als schroevendraaier of andere vorm van gereedschap kan dienen om iets mee te MacGyveren, plus de vindingrijkheid van het moederbrein, redden je gegarandeerd moeiteloos uit de meest penibele situaties. Kom maar door met die rampen.

* Je hebt ultrasoon gehoor. Als je kinderen twee verdiepingen hoger tegen elkaar fluisteren kun jij het woordelijk verstaan. Je hoort de fiets van je kind al aankomen als-ie nog vijf straten van je huis verwijderd is. En als je op je werk zit hoor je je baby nog steeds thuis huilen. Moeders horen álles.

* Stilte maakt je doodsbang. Iedere moeder weet: stilte is nooit goed. Stilte betekent dat er iets verschrikkelijks aan de hand is. En dat je waarschijnlijk al te laat bent om er nog iets aan te doen. Kinderen die hun moeder de stuipen op het lijf willen jagen hoeven alleen maar langer dan vijf minuten stil te zijn. Hartverzakking gegarandeerd.

* Je maakt een uitgebreide risico-analyse voor je je kind iets geeft. Kan dit potentieel mijn huis verwoesten? Zou mijn kind dit als wapen kunnen gebruiken? Kan dit leiden tot een dodelijk ongeluk? Krijg ik er wellicht spijt van als ik mijn kind dit geef? Pas als je alle mogelijke doemscenario’s hebt uitgesloten ga je over tot het uitreiken van dingen.

* Je bent niet langer vies van lichaamssappen. Pies, poep, snot, kots, pus, bloed, wat er ook uit welke lichaamsopeningen van je kind komt gutsen, je verblikt of verbloost er niet meer van. Sterker nog, je hangt er gerust met je neus boven om het aan nadere inspectie te onderwerpen.

* Vijf minuten alleen op de wc beschouw je als quality time voor jezelf. Als je je ogen dicht doet, de kraan laat lopen en je heel hard concentreert voelt het bijna alsof je op een verlaten tropisch eiland zit… Precies twee minuten, want daarna probeert je kroost zich met geweld door de deur heen te werken omdat ze Heel Dringend iets Heel Belangrijks moeten vertellen.

* Na 22.00 uur naar bed gaan beschouw je als een wilde avond. En dan word je de volgende dag wakker met een kater, zelfs als je alleen maar kruidenthee hebt gedronken.

* Je kunt jaren overleven op de minimale hoeveelheid calorieën die een mens per dag nodig heeft. Eten is namelijk een secundaire levensbehoefte voor moeders. Voornamelijk omdat je er nauwelijks tijd voor hebt en/of je kinderen altijd alles opeten wat je in principe voor jezelf bedoeld had. Op zich een handige skill, maar het was ook leuk geweest als je er dan ook een paar pondjes door kwijtraakte, maar dat is gek genoeg eigenlijk nooit het geval.

* Je ontwikkelt selectief zicht. Een heel handige eigenschap, die ervoor zorgt dat je je visueel kunt afsluiten voor dingen waar je je potentieel aan zou kunnen ergeren. Het feit dat je woonkamer eruit ziet als een ontplofte speelgoedwinkel bijvoorbeeld. Of dat er nogal dubieuze vlekken op de bank zitten die uit het niks lijken te ontstaan.Maar wat je niet ziet, bestaat niet. En dat scheelt een hoop irritatie (en schoonmaken).