15 Heel moeilijke dingen die alleen moeders kunnen

Je wist het misschien nog niet, maar jij bent een superheld. Alle moeders zijn superhelden. Omdat wij dingen kunnen die niemand anders kan. Dingen die misschien eenvoudig lijken, maar eigenlijk gewoon rocket science zijn. Moeders zijn bijvoorbeeld goed in:

 • De toiletrol vervangen
  Want alleen het vraagstuk: papier aan de muurkant of niet is al genoeg om het brein van een normaal mens (lees: man en kinderen) hol te doen slaan. En dan ben je nog niet eens begonnen om dat kokertje uit de houder te krijgen. Dat vereist ruimtelijk inzicht, dat wil je gewoon niet weten.
 • Jassen aan de kapstok hangen
  Tenslotte moet je daarvoor bij binnenkomst enorm kunnen multitasken. Je moet je voeten vegen, je tas neerzetten, je jas en je schoenen uittrekken, en dan ook nog in staat zijn om te bedenken dat je die naar de daarvoor bestemde plaats moet brengen. Wow, brainfreeze!
 • Snoeppapiertjes weggooien
  Geheel logisch dat de meeste mensen die niet in de prullenbak kunnen deponeren, want als je je snoep eenmaal hebt uitgepakt krijgen je hersenen alleen nog maar het signaal dat dat snoep onmiddellijk opgegeten dient te worden en is er voor andere gevolgtrekkingen geen ruimte meer. Dus wat doe je doen? Juist, je laat het papiertje gewoon ter plekke vallen. Logisch toch?
 • Wat dan ook weggooien
  Het is natuurlijk ook wel heel moeilijk om troep die recht voor je neus ligt, bijvoorbeeld op het aanrecht, of naast je op tafel ofzo, goed in het vizier te krijgen en je dan vervolgens ook nog te bedenken dat het misschien wel handig zou zijn om dat even weg te gooien. Gelukkig hebben moeders radarvision.
 • Zien dat de vuilnisbak vol is
  Omdat afval dus onzichtbaar is voor alle gezinsleden behalve mama. Daarom wordt de vuilnisbak door niemand anders dan mama geleegd, wat tot problemen leidt als mama er onverhoopt een keer niet is als de vuilnisbak vol is. Wat eigenlijk betekent dat mama nooit weg kan, omdat er anders bij thuiskomst een rattenprobleem is en ze de gemeentereiniging moet bellen.
 • Speelgoed opruimen
  Wederom: vereist vergaand wiskundig inzicht. Al die spullen passen namelijk op de een of andere manier nooit meer zo in de kast of kist als je ze hebt aangetroffen en van de gedachte aan de rekensom die je dan vervolgens moet maken zou zelfs Einstein spontaan op tilt slaan. Gelukkig is mama er met haar analytisch vermogen om andermans troep op te ruimen.
 • Het keukenhanddoekje ophangen
  Dat is namelijk bijna ondoenlijk, door dat kleine lusje, of zo’n onhandig knijpdingetje waar je dat handdoekje dan weer in moet zien te frommelen. Het is dus zaak heel voorzichtig je handen te drogen, zodat het handdoekje nooit valt, wat dan ook weer een bijzondere vorm van finesse vereist en dus vrijwel ondoenlijk is. Dus laat je het handdoekje meestentijds na het drogen gewoon op de grond liggen. Mama hangt het tenslotte wel op.
 • Tandpasta in de wasbak spugen
  En dus niet spetterend op de spiegel. Daarvoor moet je namelijk kunnen mikken en dat is gewoon niet eenvoudig. Iets met richtingsgevoel enzo, lastig.
 • Kleding in de wasmand gooien
  Wederom: miktechnisch niet eenvoudig, dus dat er regelmatig een vieze onderbroek naast de wasmand belandt is niet gek. Het is eerder een wonder als je wel een keer raakt schiet. En daar mag je dan ook uitgebreid om bejubeld worden.
 • Vaat in de vaatwasser zetten
  Dan moet je namelijk in staat zijn om te bedenken dat vieze borden niet vanzelf schoon worden en bovendien ook geen pootjes hebben. Bovendien heb je op dat moment waarschijnlijk net je vak vol gevreten waardoor je brein automatisch in de verzadigde slaapstand gaat en de meeste mensen überhaupt niet meer logisch kunnen nadenken.
 • Vragen beantwoorden
  Je zou denken dat er in het gezin meerdere mensen zijn die in staat zijn tot het verlichten van een ander (papa bijvoorbeeld, we noemen maar iemand), maar in de praktijk blijkt dat alleen mama de wijsheid in pacht heeft en dus 24/7 beschikbaar moet zijn voor prangende (levens)vragen, zoals bijvoorbeeld waarom regen nat is of waarom bananen krom zijn.
 • Dingen vinden die kwijt zijn
  Moeders hebben namelijk een soort ingebouwde antenne die ultrasone geluidsgolven oppikt van alles dat andere mensen zijn verloren. Bovendien zijn moeders telepathisch begaafd en hoeven ze dus slechts hun innerlijke oog te raadplegen om dingen te lokaliseren.
 • Etenswaren vinden in de koelkast
  Ook al is het een blok kaas van 5 kilo dat vooraan op de middelste plank van de koelkast ligt, alleen mama ziet dat liggen. Andere gezinsleden kunnen weinig anders dan voor de open koelkast gaan staan en dan maar hopen dat het gewenste voedselproduct spontaan in hun handen valt.
 • Dopjes op dingen doen
  Daar heb je namelijk zwaar ontwikkelde fijn-motorische skills voor nodig, anders is het gewoon niet te doen om de dop weer op een tube tandpasta of een fles douchegel te draaien.
 • Pijn en verdriet wegtoveren
  Tja, we kunnen niet anders zeggen: dit is echt een superkracht. Want er is niemand die leed zo goed kan verzachten als mama.