De 10 verschillende nachtbraakmomenten van moeders

Ooit was het een kwestie van je wekker zetten en pas wakker worden als die ging. Ooit. In een ver verleden. Nu word je nooit meer wakker van de wekker. Nu word je wakker van heel andere dingen. DE. HELE. TIJD.

* Het OMG-WTF-hoe-laat-is-het moment

Het geluid van klaaglijk gehuil sluipt de trap op en bereikt je trommelvliezen. Het is aardedonker en verdwaasd graai je naar je telefoon om te zien hoe laat het is. Drie uur ‘s nachts. Doodstil blijf je liggen en weegt af wat je moet doen. Negeren? Hopen dat het ophoudt? Of toch maar een staaltje verantwoord ouderschap ten toon spreiden en je bed uit.

* Het kut-ik-ben-wakker-geworden-voordat-de-kinderen-wakker-zijn moment

Langzaam open je je ogen. Je kijkt om je heen. Luistert goed. Het is stil. Geen gehuil. Geen geschreeuw. Hoe kan dat? Je werpt een blik op de klok. Het is fucking 05.30 uur. Het is 05.30 uur en jij bent wakker, terwijl eindelijk iedereen eens een keer slaapt. Het voelt als een wrede grap van het universum. Je probeert er nog iets positiefs van te maken door van de gelegenheid gebruik te maken en in alle rust te gaan poepen.

* Het OMG-hoera-ik-ben-wakker-en-de-kinderen-slapen-nog moment

Lijkt misschien in schril contrast te staan met het hierboven beschreven moment, maar het verschil zit ‘m hierin: je wordt wakker op een fatsoenlijk tijdstip. Het is licht buiten, je hoort al mensen op straat, je bent uitgerust. En het huis is nog in alle rust. Je kinderen slapen nog. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Hallelujah! Waarna je direct overvallen wordt door een vreselijke paniek, want: zouden ze nog wel leven?!

* Het kut-ze-zijn-nog-steeds-niet-wakker-jezus-WAKKER-WORDEN moment

Komt alleen voor op momenten dat je ergens op een bepaalde tijd moet zijn met de kinderen en plaatst je in de zeer onfortuinlijke situatie dat je je kroost moet wekken, wat eigenlijk het laatste is dat je moet willen, want vervolgens zit je de rest van de dag met een stel stikchagrijnige kinderen die zich gedragen alsof je ze keihard gemarteld hebt omdat je ze wakker hebt gemaakt.

* Het oh-wat-toevallig-zeg-de-kinderen-en-ik-worden-tegelijk-uitgerust-wakker moment

Is een mythisch moment, wat niet bestaat.

* Het sssssssht-het-is-nog-midden-in-de-nacht-schatje moment

Komt voor vanaf 05.00 uur ‘s ochtends en wordt veroorzaakt door een hardnekkig meningsverschil tussen ouders en kinderen over wat de definitie van ‘ochtend’ is. Voor ouders betekent ochtend doorgaans dat het minstens (MINSTENS) 07.00 uur moet zijn, voor kinderen is het al genoeg dat het heel ver aan de horizon iets minder donker lijkt te worden. Dat kunnen ze namelijk zien met hun radar eyes.

* Het WTF-ik-was-pas-net-weer-in-slaap-gevallen moment

Deze momenten komen vooral voor in periodes van ernstige nachtelijke onrust, bijvoorbeeld bij het krijgen van tandjes, nachtmerries, of verlatingsangst. Net als je jezelf eindelijk weer voelt wegglijden in een verrukkelijke en bovendien zeer hard nodige slaap word je weer bruut gewekt door een brul. En kun je weer helemaal overnieuw beginnen met waar je net eindelijk mee dacht klaar te zijn.

* Het gatverdamme-ik-lek-moment

Eerst droom je dat je aan het zwemmen bent, het water klotsend tegen je lijf. Om vervolgens wakker te worden en je te realiseren dat je daadwerkelijk zwemt…in je eigen melk. Waarna je het hele bed moet verschonen en dus klaarwakker bent.

* Het wat-was-dat-voor-raar-geluid moment

Verwilderd schiet je overeind in je bed, met je hart in je keel. Wat was dat voor doodeng geluid? Ligt er een verdieping beneden een kind te stikken ofzo? Betekent dat rare gegil dat je kind minstens een ledemaat is verloren? En dan kom je erachter dat het de krolse kat van de buren is. Of een dronken persoon op straat. Vervolgens duurt het nog minstens een uur voor je bloeddruk gedaald is en je weer in slaapt valt.

* Het is-het-kind-eindelijk-stil-word-ik-wakker-van-iemand-anders moment

Alsof je nog niet genoeg slaapissues hebt, moet je ook nog eens dealen met het gesnurk, gedraai en de dekbedstelerij van een zeker persoon naast jou in bed. Die ook nog eens nooit wakker wordt van al de hierboven genoemde dingen. Dus geef je het maar gewoon op. Slaap, wat is dat?