Ouders, doe niet zo gek en stuur je kind naar een normale school!

Steeds meer kinderen gaan naar de Vrije School. Daar mogen kinderen tenminste nog echt kind zijn, vinden hun ouders. Ik vraag mij af: weten die ouders wel waar de Vrije School voor staat?

Van kinderen wordt veel verwacht tegenwoordig. Vroeger leerden we kabouters vouwen en mandarijntjes pellen in de kleuterklas, nu leren de kinderen Engels en maken ze CITO’s. Regelmatig vraag ik mij af of al die prestatiedwang wel goed is. De kindercoaches en Rots en Water trainingen zijn niet aan te slepen, omdat kinderen heden ten dage bijna collectief aan faalangst en burn-outs lijden. Niet zo gek, als je al keihard moet presteren als je nog niet eens je eigen veters kunt strikken en wat mij betreft mag de druk op kinderen dus wel wat minder. Net zoals heel veel ouders vraag ik me geregeld af waarom kinderen geen kind meer mogen zijn en ben ik eigenlijk niet zo te spreken over het reguliere onderwijssysteem in Nederland. Maar ze dan maar onderwerpen aan de leer van een racistische antroposoof, dat gaat me toch een stap te ver.

Discriminatie

Het zijn voornamelijk blanke, hoogopgeleide ouders die er steeds vaker voor kiezen hun kinderen naar de Vrije School te sturen, aldus de Volkskrant-analyse. Ouders die zichzelf ‘kritisch’ noemen en daarom aan alles wat van hogerhand wordt opgelegd twijfelen, omdat zij, als de verlichte denkers die zij zijn, tenminste ‘zelf nadenken’ en ‘vragen stellen’. De Vrije School is voor die ouders een plek waar hun kinderen zichzelf mogen zijn. Waar ze niet in het keurslijf van de huidige prestatiemaatschappij geperst, maar echt gezien worden. Dat klinkt mooi, maar realiseren die ouders zich ook dat de Vrije School gestoeld is op het gedachtegoed van Rudolf Steiner, een Oostenrijkse filosoof en de grondlegger van de antroposofie, die tegen ‘rassenvermening’ was? Inmiddels heeft de Vrije School afstand genomen van haar originele rassenleer. Tenslotte is discriminatie in de huidige inclusieve, politiek correcte samenleving niet bon ton meer en kun je dus niet openlijk meer zeggen dat je liever geen negertjes (niet mijn woorden, wel die van Steiner) lesgeeft, maar vergis je niet: er zitten nog steeds opvallend weinig niet-witte kinderen op de Vrije School. Ik vraag mij dan toch af wat al die blanke, hoogopgeleide en oh zo inclusieve ouders daarvan vinden? Of is een beetje racisme opeens niet zo erg meer als Teuntje en Fleurtje behandeld worden als de speciale sneeuwvlokjes die ze zijn?

Gevaar voor de volksgezondheid

En dan is er natuurlijk nog het vaccinatie-issue. De Vrije School staat vanuit haar antroposofisch oogpunt kritisch tegenover vaccineren. Je kind naar de Vrije School sturen betekent dus dat je, ook al is het misschien indirect, akkoord gaat met het willens en wetens in gevaar brengen van de volksgezondheid. Tenslotte schaar je je achter een bepaalde ideologie. Je kunt je ook niet aansluiten bij de Ku Klux Clan en dan beweren dat je dat alleen maar doet voor de leuke witte pakjes, maar verder met het gedachtegoed erachter niks te maken hebt. Het is allemaal leuk en aardig en heel verantwoord dat ze op de Vrije School zo houden van puur natuur en dat het kerstdiner daar bestaat uit vegetarische hapjes en ranja zonder suiker, maar ondertussen zorgen deze scholen er ook voor dat er weer kinderen doodgaan aan ziektes die ze helemaal niet meer zouden moeten krijgen. Ook puur natuur inderdaad, dat wel, maar ik zou me als ouders toch even stevig achter mijn oren krabben en me afvragen of ik dat nou op mijn geweten wil hebben.

Wat mij betreft hoeven kleuters geen CITO toetsen te maken. Ik vind ook dat kinderen tegenwoordig teveel moeten. Ik ben ook een blanke, kritische, hoogopgeleide ouder die haar kinderen suikervrije speltkoekjes te eten geeft en kleding van wol van vrije uitloopschapen laat dragen. Maar hoe ontevreden ik ook ben over sommige dingen in de huidige maatschappij en hoe zeer ik ook begrijp dat je anders, beter, wilt voor je kinderen, ik ga mijn kroost niet onderwerpen aan foute ideologieën, omdat die zich heel opportunistisch zo hebben aangepast aan de huidige tijdsgeest dat ze verantwoord lijken. Je hoeft er de geschiedenis er maar op na te slaan om te zien wat dat kan aanrichten. Als je echt zo kritisch bent, dan prik je door die façade heen. Als je echt zo kritisch bent, dan gaat je research verder dan de eerste Google-hit en dan stel je echte vragen. Ja, het ziet er vast heel idyllisch uit, al die kindjes met hun bloemenkransen rondom het Sint Jansvuur. Ja, de kinderen vinden al dat knutselen, toneelspelen en muziek maken vast ontzettend leuk. Maar wat erachter schuilt is heel wat minder mooi en gezellig. En je kunt je afvragen wat Teuntje en Fleurtje daar nou eigenlijk van leren.

(Nav: ‘De Vrije School bestaat 100 jaar en trekt steeds meer leerlingen’ uit de Volkskrant)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Beste Vala,

  Je bron voor de blog over de Vrije School is een artikel uit de Volkskrant.
  Ben je zelf weleens op een vrije school geweest, spreek je uit ervaring?
  Ik denk van niet, als ik je blog zo lees.
  Zoveel punten uit deze blog zijn zo vreselijk achterhaald. Tip: neem eens een kijkje. De vrije school zal je verbazen.
  Ik kende het zelf niet, maar ben ruim 8 jaar geleden voor het eerst naar een open dag geweest. Inmiddels heb ik 2 dochters die het vrije school onderwijs volgen. En daar ben ik heel erg blij om en trots op. Een hele goede keuze. En nee.
  Vooroordelen? Onze kinderen zitten in een mooie gemengde klas met veel verschillende achtergronden. Vele van hen zijn gewoon gevaccineerd. Lang niet ieder kind draagt wol of wolzijde kleding oid. Is trouwens wel een fijne basis, maar ook prijzig.
  Wel wordt er gewerkt met natuurlijke en biologische materialen en producten. Leren met hoofd, hart en handen. Erg creatief, maar ook zeer doordacht en bewegend onderwijs.

  Neem niet alles klakkeloos aan voor waarheid en ga zelf op onderzoek, voordat je zo’n blog plaatst!

  • Dag Debby,

   Dank voor je reactie. Dit blog is geschreven nav een artikel dat in de Volkskrant heeft gestaan. Dat wil uiteraard niet zeggen dat dat artikel mijn enige bron voor kennis over en research naar de Vrije School is geweest. Ik heb wel degelijk behoorlijk wat kennis over deze onderwijsvorm en ben bovendien ingelezen over de filosofie van Steiner. Misschien moet jij dus ook niet klakkeloos je eigen veronderstelling aannemen dat ik niks weet.

   Heel fijn voor je dat jij zulke goede ervaringen hebt met de Vrije School en dat jouw kinderen het op hun school zo naar hun zin hebben. Ik geloof ook direct dat het een leuke school is waar ze het beste met de kinderen voor hebben. Zoals je in mijn blog kunt lezen schrijf ik dat er heden ten dage op Vrije Scholen uiteraard geen racistisch gedachtegoed meer wordt uitgedragen. Daarnaast zeg ik helemaal niet dat alle kinderen op de Vrije School ongevaccineerd zijn. Waar het mij om gaat is de originele filosofie waarop de Vrije School gestoeld. Dat is een filosofie die ik verkeerd acht en ik ben dientengevolge van mening dat ik kinderen daaraan niet zouden moeten worden blootgesteld, ook als die filosofie niet meer als zodanig gepraktiseerd wordt. Feit blijft namelijk dat de antroposofische leer van Steiner, zij het tegenwoordig slechts nog tussen de regels door, nog steeds aanwezig is.