Douchen als je net een baby hebt (in 10 heel hectische minuten)

Als je nog geen kinderen hebt lijken veel dingen volkomen vanzelfsprekend. En dat niet alleen, je draait voor de meeste dagelijkse dingen je hand niet om. Maar dan krijg je een baby en realiseer je je opeens wat een luxe dat was. Plotseling lijkt zelfs de simpelste handeling bijna rocket science. Zoals douchen bijvoorbeeld.

* Minuut 1: de baby zit in de wipstoel en je ziet zijn oogjes langzaam dicht zakken. Dit is je kans! Ja, je weet dat het niet ergonomisch verantwoord is om een kleine baby te lang in zo’n stoeltje te laten zitten, maar je hebt al drie dagen niet gedoucht en je kind nog langer in jouw zweetlucht laten zitten is vast ook kindermishandeling.

* Minuut 2: net als je je helemaal hebt uitgekleed begin je je opeens af te vragen of het wellicht mogelijk is dat je baby in staat is zichzelf uit die veiligheidsriempjes van het wipstoeltje te worstelen. In principe zou je zeggen dat een kind van drie weken oud nog niet beschikt over een dusdanige gecontroleerde motoriek, maar je weet tenslotte maar nooit. Dus ren je poedelnaakt de trap af, pelt heel voorzichtig de slapende baby uit het stoeltje en verplaatst hem succesvol naar z’n ledikant.

* Minuut 3: je gaat onder de warme douche staan en laat het weldadige water over je vermoeide lichaam stromen. Je oog valt op die fles luxe douchegel die je van de kraamvisite hebt gehad en al weken wilt gebruiken, maar waar je steeds geen tijd voor hebt gehad. Je kunt de verleiding niet weerstaan en knijpt een flinke scheut in je handpalm. De geur van etherische oliën vervult je met puur geluk.

* Minuut 4: net als je jezelf uitgebreid wilt gaan inzepen hoor je de baby huilen. Verwilderd steek je hoofd vol shampooschuim uit de douchecel om beter te luisteren. Is dat echt huilen, of heb je het verkeerd gehoord? Het blijft stil, maar voor de zekerheid schrob je jezelf schoon en was je je haar met de snelheid van het licht. Wederom hoor je gehuil, dit keer harder en klaaglijker. Zie je wel, de baby is wakker. Het is zaak zo snel mogelijk uit de douche te komen. Maar hoe zit het met conditioner? Zou je nog tijd hebben om even je haar te conditionen? Maar wacht, had je nou eigenlijk je haar gewassen? JE WEET HET NIET MEER! HELP!

* Minuut 5: het gehuil van de baby is aangezwollen tot het volume van een misthoorn. Oh mijn god, de baby is op dit moment bezig een enorme hechtingsstoornis te ontwikkelen omdat jij niet bij het eerste kikje bij z’n bedje stond. Dit wordt een trauma voor het leven, je weet het zeker.

* Minuut 6: op het moment dat je de kraan dichtdraait valt er een doodse stilte. Druipend blijf je stokstijf stil in de douchecel staan. Je spitst je oren, luistert nog eens heel goed. Je hoort niks. De baby is blijkbaar weer in slaap gevallen. Of misschien huilde hij toch wel helemaal niet en was het een krolse kat in de tuin. Rillend draai je de kraan weer open. Tijd voor een beetje conditioner.

* Minuut 7: er bekruipt je een onbehaaglijk gevoel. WAAROM is de baby zo stil? Dit kan niet goed zijn. Je steekt je vettige hoofd vol conditioner buiten de badkamerdeur en schreeuwt: “BABY?! IS ALLES WEL GOED MET JE?! De baby geeft geen antwoord. Een golf van paniek overvalt je. Oh mijn god, er is iets niet goed met de baby. Hij is dood. Of ligt op z’n minst in coma.

* Minuut 8: de baby begint te huilen. Jij probeert de paniekaanval weg te ademen. Godzijdank.

* Minuut 9: naakt en kletsnat ren je de badkamer uit en slippend over de overloop storm je de kamer van de baby binnen. Je neemt een duik in het ledikant en drukt de baby tegen je aan, die nog harder begint te huilen omdat ‘ie opeens helemaal nat wordt. “Oh schatje, het spijt me verschrikkelijk” fluister je in z’n oor, “Mama laat je nooit meer alleen, mama gaat nooit meer douchen.”

* Minuut 10: er druipt iets in je nek. Shit, conditioner nog niet uitgespoeld.