Ongevraagd ouderschapsadvies en wat je daarop kunt zeggen

Wie een kind heeft, krijg ermee te maken: ongevraagd advies. De hele wereld weet namelijk beter hoe jij je kind op moet voeden dan jijzelf. Goedbedoeld? Ongetwijfeld. Irritant? Nogal. Op deze adviezen ben jij vast ook weleens ongevraagd getrakteerd (en zó kun je er dan op reageren):

  1. ‘Je moet hem gewoon laten huilen, dan slaapt-ie zo door’. Dat kun je dus echt niet hebben na weken van doorwaakte nachten met een rellende krijsbaby. En daarnaast: óf je hebt al geprobeerd je kind te laten huilen en hij brak de hele bliksemse toko af, óf je wilt dat gewoon niet, en daarmee uit. Zeg dus: “Ja joh, echt? Want jij vindt het ook leuk als je verdrietig bent en je vriend/vriendin laat je de hele nacht in je eentje janken? Nee? Dat dacht ik ook.”

  2. ‘Moet-ie niet wat warmers aan?’ Tja, in principe wel, ja. Met de winter enzo. Maar ja, hij is een peuter, h Hij wil z’n mooie nieuwe jas niet aan. En ook geen fleecevest, zelfs niet na een uur enorm pitchen. Dus dan maar in z’n t-shirtje en een bodywarmer naar het kdv, jij geeft het op. Zeg dus: “Nee. Wordt-ie hard van”.

  3. ‘Borstvoeding is veel beter, hoor.’ Mensen die dit zeggen, mogen gelegitimeerd bekogeld worden met nog niet uitgekookte flesjes met aangekoekte melkresten. Vooral als jij nog enorm schuldgevoelig en met pijnlijke, korsterige tepels van het proberen op de bank zit. Zeg dus: “Als jij acht keer per dag mijn bloedblaren met vaseline komt insmeren, wil ik er nog eens over denken.”

  4. ‘Je baby huilt omdat hij honger heeft/moe is. Dat hoor je toch?’ Nou nee, dat hoor je dus niet. Vooral niet omdat hij net nog 150 ml heeft weg geklokt. En een gat in de dag heeft geslapen. Maar tuurlijk, die wildvreemde in de supermarkt kan de huiltjes van jouw kind feilloos ontcijferen. Zeg dus: “Oh, wat gek, ik heb hem net nog een Happy Meal gegeven bij de Mac.”

  5. ‘Je moet minder gaan werken. Dat is veel beter voor je kind.’ Nope, want daar word ik namelijk heel chagrijnig van. Wat voor dat kind dan weer helemaal niet beter is, want die zit dan de hele dag thuis met mama met een bokhumeur, terwijl-ie ook retegezellig op de crèche had kunnen spelen met mensen die het wél leuk vinden om de hele dag zakdoekje te leggen. Zeg dus: “Weet je wat, anders zeg jij je baan op en kom je bij ons oppassen. Dat is vast héél goed voor mijn kind.”

  6. ‘Je kunt beter iedere dag vers koken.’ Dat zal in theorie vast waar zijn. Ware het niet dat jij om 18.00 uur net hijgend bij het kinderdagverblijf aankomt en je kinderen dan al zo moe zijn, dan ze echt geen geduld hebben om te wachten tot jij achter het fornuis vandaan komt om een exquise maaltijd op te dienen. En je bovendien een bloedhekel hebt aan koken. Zeg dus: “Er zijn niet voor niets vitaminepillen te koop.”

  7. ‘Gewoon consequent zijn. Je laat je toch niet door een 2.5-jarige regeren?’ Nee, als het even kan niet, nee. Maar soms is het al half acht ‘s ochtends en moet die peuter dus echt zijn boterham opeten. Omdat hij anders te laat komt op de crèche en jij op je werk. En jouw baas je niet betaalt om ‘gewoon consequent’ te zijn, maar om te werken. En je dus eieren voor je geld kiest en die verrekte boterham dan maar in zes stukjes snijdt, ipv vier. God zegene de greep enzo. Zeg dus: “Solliciteer jij anders even bij Jo Frost, dan mag je bij mij de ochtendspits komen doen.”

  8. ‘Je moet niet op ieder huiltje reageren, hoor. Daar raakt-ie verwend van.’ Instinct heet dat, reageren als je baby huilt. Baby’s kunnen namelijk niet praten. Dus er zit weinig anders op dan blèren als er iets loos is. Je baby iedere dag een dikke Snickers geven, dát is verwennen. Troosten als-ie huilt is dat niet. Zeg dus tegen de visite: “Nee sorry, jij mag geen tweede koekje meer. Daar raak je maar verwend van.”

  9. ‘Je moet eigenlijk wel een tweede nemen, hoor. Anders is het zielig.’ Inderdaad, hartstikke zielig, zo’n enig kind. Heeft hij al het speelgoed en alle aandacht voor zich alleen. Jemig, wat sneu. Maar ja, staat er weleens iemand bij stil dat nog een keer zwanger zijn en bevallen misschien ook wel ‘zielig’ is voor jou? Of dat je misschien, eventueel, helemaal geen tweede wílt? Zeg dus: “Ja, ik zoek nog een draagmoeder. Interesse?”

  10. ‘Je moet niet zo streng doen. Laat dat kind nou even, je moet er niet zo bovenop zitten.’ Vaak gezegd door mensen die drie zinnen eerder nog stonden te blaten over consequent zijn. Zeg dus: “Nee, er bovenop gaan zitten doe ik pas als-ie écht vervelend is.”