10 Dingen die je niet moet doen als je zwanger bent

Je weet natuurlijk dat je niet moet roken en drinken als je zwanger bent en dat het misschien ook beter is om even te wachten met het verzilveren van die bon voor een bungeejump. Maar er zijn nog meer dingen die beter kunt laten met een dikke buik. Zoals:

1. Je oude Facebookfoto’s bekijken. Vooral onverstandig in het derde trimester, als je tonnetje rond, zweterig en chagrijnig bent. Gegarandeerd dat je er acuut van in een prenatale depressie schiet als je geconfronteerd wordt met al die vakantiekiekjes waarop je stralend, slank en bruin ergens op een wit palmenstrand een handstand staat te doen.

2. Kleren passen in een normale winkel. Als je dan al gaat shoppen, ga dan naar een speciale zwangerschapszaak, waar in ieder geval alles past. Maar doe het jezelf niet aan om dat leuke boetiekje in de stad in lopen en te proberen jezelf in al die hippe outfitjes te persen. Nee, ook niet ‘gewoon om te zien hoe het staat’. Het staat namelijk vreselijk. Omdat je moddervet bent. En dan moet je vervolgens uit pure ellende thuis in je joggingbroek een bak Ben & Jerry’s leeg gaan zitten lepelen.

3. Bevallingsverhalen op internet lezen. De verleiding is bijna onweerstaanbaar, weten het. Maar doet het niet. Het zijn namelijk altijd bijna alleen de horrorverhalen die je vindt en dan ben je tegen de tijd dat de bevalling eenmaal beginnen al zo in paniek dat je al aan het zuurstof kan voor je goed en wel een echte wee hebt gehad.

4. Sentimentele dingen op internet bekijken. Filmpjes van baby-eendjes die gered worden, clips van Marco Borsato, Merci-reclames,  ze zorgen allemaal voor oncontroleerbare huiluitbarstingen, waardoor je er uren later nog steeds bijloopt met een rood, vlekkerig gezicht van al het janken.

5. Googlen. Het antwoord is namelijk altijd: ‘kanker’, ‘gevaarlijk’, of ‘slechte moeder’. Doe maar niet dus.

6. Plannen maken om na 19.00 uur ’s avonds ergens anders dan thuis, op de bank en met een beha aan te zijn. Gaat niet gebeuren namelijk. Dus bespaar je de moeite van het afzeggen.

7. Je schuldig voelen over het feit dat je niks hebt gedaan. Op sommige dagen krijg je het niet voor elkaar om meer te doen dan jezelf van je bed naar de bank gehesen te krijgen. En als Netflix dan vraagt of je nog stééds aan het kijken bent hoef je je nergens voor te schamen. Dat is niet slecht, dat zwangerschap.

8. Jezelf vergelijken met anderen. Zal best dat jouw beste vriendin haar hele zwangerschap zo fit als een hoentje was en tot aan de achtste maand nog gewoon in maatje 36 paste. Als dat niet voor jou geldt betekent dat niet dat jij het fout doet. Iedere zwangerschap is anders.

9. De naam die je voor je kind in gedachten hebt alvast vertellen aan andere mensen. Grootste fout die je kunt maken. De naam gaat namelijk afgekraakt worden, aangezien mensen denken dat hij toch nog niet vastligt. En dan ga jij je vervolgens kut voelen omdat iedereen de naam kut vindt. En dan je weer twijfelen over de naam. Zonde. Bewaar de naam gewoon voor op het geboortekaartje.

10. 387 Blogposts lezen over wat je allemaal zou moeten doen als je zwanger bent. Want dan ga je straks nog denken dat je inderdaad tot aan de bevalling moet blijven yoga-en en goede moeders nooit in hun huispak op de bank een bak Ben & Jerry’s leeg lepelen. En dat moet je natuurlijk niet hebben.