Allemaal de koffer in – vandaag is de vruchtbaarste dag van het jaar

Heb jij een kinderwens? Dan is dit je kans! Vandaag, 11 december, is namelijk de vruchtbaarste dag van het jaar. Dus: hup, allemaal de koffer in. En dan over negen maanden beschuit met muisjes.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste geboorten plaatsvinden in september. Om nog preciezer te zijn: op 17 september. Dit betekent dat de periode waarop de meeste bevruchtingen plaatsvinden rond 11 december is. Vandaag dus. Hoewel onderzoekers nog een beetje steggelen over de welke datum in september nou echt de populairste is om geboren te worden, tonen verscheidene studies in ieder geval wel aan dat december een bijzonder vruchtbare maand is (wij vermoeden dat het iets met al die kerstborrels te maken heeft). Heb je dus babyplannen, dan is dit de tijd om de koe bij de hoorns te vatten. Of eh, je man bij z’n… Nou ja, je snapt ‘m.

Horizontale mambo

Hoe het komt dat er zoveel broodjes in de oven geschoven worden deze maand is niet helemaal duidelijk. In eerste instantie dacht men dat het te maken had met het feit dat er tijdens deze koude, donkere maand waarin we veel binnen zitten weinig beters te doen is dan de horizontale mambo, maar onderzoek laat zien dat ook in zonniger delen van de wereld december bij uitstek geschikt is om je te laten bevruchten. Een andere theorie is dat mensen door de feestdagen vrolijk en liefdevol gestemd zijn en de behoefte voelen die liefde, tja, te verspreiden dus. Echter, ook in delen van de wereld waar geen Kerstmis wordt gevierd blijken er negen maanden later toch opvallend veel baby’s geboren te worden. In the Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) kwamen wetenschappers onlangs met een nieuwe verklaring: het komt door de zonnewende. Mensen kunnen zich beter concentreren op de daad als de dagen het kortst zijn. ’s Zomers hebben we kennelijk wat beters te doen.

Hoe het ook zij, wat de verklaring voor de jaarlijkse babyboom in september ook is, now is the time. Wij zeggen dan ook: maak er gebruik van. Vanavond dus vroeg naar bed, jongens. Tenslotte, it’s the season to be jolly. Dus: happy humping!