Dames, koester je clit! (En zorg dat hij weet waar-ie zit)

Het is deze week International Clitoris Awareness Week. Dat klinkt misschien belachelijk, maar aandacht voor de clitoris is hard nodig. Niet alleen mannen kunnen namelijk wel een lesje vrouwelijke anatomie gebruiken, heel veel vrouwen weten zelf niet hoe hun eigen lijf in elkaar zit.

International Clitoris Awareness week dus. Opdat wij ons bewust worden van de clitoris. Die krijgt namelijk bedroevend weinig aandacht, niet in de laatste plaats van ons, vrouwen, zelf. Ik heb me altijd verbaasd over de moeite die heel veel vrouwen hebben met het verkrijgen van seksueel genot, maar ik kwam er al snel achter dat ik een soort freak of nature ben. Dat zeg ik niet om mezelf op de borst kloppen, tenslotte is het geen persoonlijke verdienste, maar vooral veel anatomisch geluk, maar omdat ik het simpelweg schrikbarend vind hoeveel vrouwen nauwelijks of helemaal niet kunnen klaarkomen en daardoor weinig plezier beleven aan seks. Dat is ronduit treurig en ontzettend oneerlijk. Vrouwen verdienen beter. Maar dat krijgen ze alleen maar als we ons dus, inderdaad, eindelijk eens bewust worden van wat we tussen onze benen hebben zitten en hoe dat werkt.

Nette meisjes doen dat niet

Een vriendin van mij vertelde mij onlangs dat ze bij haar man, met wie ze al jaren getrouwd is, nog nooit een orgasme heeft gehad. NOG NOOIT.  Sorry, maar ik vind dat echt om te huilen. En eigenlijk onbegrijpelijk, want hoe is dat godsnaam mogelijk? Het is eenvoudig om meteen naar hem te wijzen, maar ik denk dat het probleem eigenlijk vooral bij haar ligt. Of, beter gezegd: bij het feit dat zij haar lichaam niet kent. De vraag is hoe dat komt en het antwoord op die vraag is natuurlijk simpel: omdat zij, net als zoveel vrouwen, nooit heeft geleerd haar eigen seksualiteit te accepteren en te omarmen. Meisjes krijgen van jongs af aan geleerd dat vrouwelijke seksualiteit iets ongepasts is. Dat nette meisjes zich niet op een seksuele manier profileren en dat seks eigenlijk vooral om de man en zijn genot draait. In de biologielessen op school leren we alleen over de anatomie van het mannelijk geslachtsorgaan en hoe dat werkt, maar over de vagina en vrouwelijke seksualiteit horen we niks. Zelfbevrediging is iets waar niet over gesproken wordt en in films zien we alleen maar seksscènes waarin vrouwen al in een genotsstuip schieten als er bij wijze van spreken alleen maar aan hun grote teen getrokken wordt. Niet bepaald een realistische kijk op vrouwelijke seksualiteit. Dus is het dan gek dat seks en genot voor heel veel vrouwen een ingewikkeld en daardoor niet zelden problematisch ding is? Natuurlijk niet.

Theater in bed

Het is een running gag onder vrouwen: het feit dat mannen vaak geen flauw benul hebben wat ze daar beneden aan het doen zijn, maar desondanks het idee hebben dat ze de koning van het minnespel zijn. Maar eigenlijk is het oneerlijk dat we die arme jongens zo belachelijk maken, want hoe moeten ze weten wat ze moeten doen als wij ze dat niet kunnen vertellen? Van heel veel vrouwen heb ik de afgelopen jaren te horen gekregen dat ze niet of nauwelijks seks hebben met hun man. Vaak wordt het gebrek aan intimiteit toegeschreven aan de kinderen en het drukke gezinsleven, maar ben je paar glazen wijn verder dan komt de aap echt uit de mouw: seks heeft voor veel vrouwen weinig nut, want de enige die zich uiteindelijk bevredigd omrolt is hij. Dat was eigenlijk altijd al zo, ook voor er kinderen kwamen, maar in het begin was de verliefdheid en het makkelijke leven met z’n tweeën nog genoeg om daarvoor te compenseren. En dus werden de orgasmes gefaket. Om hem niet te kwetsen, omdat dat nou eenmaal wel zo makkelijk was en simpelweg omdat dat is wat vrouwen denken: mijn genot is niet belangrijk. Tot het dat wel blijkt te zijn, maar het niet zo makkelijk meer is om je op de ingeslagen weg om te keren en te zeggen dat je eigenlijk de andere kant op wilt. Tenslotte zeg je na tien jaar en twee kinderen niet zo eenvoudig tegen je man dat je eigenlijk al die tijd een soort theatershow hebt opgevoerd in bed, of dat je geen hoofdpijn hebt, maar het gewoon niet heel lustopwekkend is dat hij je clitoris te lijf gaat als een postbode met haast die op een deurbel staat te drukken.

Mijn ouders hebben mij heel jong al voorgelicht over seks en er nooit moeilijk of raar over gedaan. Ik heb mij dan ook nooit geschaamd voor mijn seksualiteit en ben nooit bang geweest mijn partners te vertellen hoe ik lichamelijk in elkaar zat. Dit heeft ertoe geleid dat seks altijd tweerichtingsverkeer is geweest en ik mijn plezier nooit ondergeschikt heb gemaakt aan dat van hen. Ik wil mijn dochters dat ook graag meegeven: dat zij ertoe doen in hun seksuele relaties, dat zij net zo belangrijk zijn als hun partners. Als moeder vind ik het mijn verantwoordelijkheid hen te leren over hun eigen lichaam en wat ze daarmee tkunnen. En vooral: dat ze zich daar niet voor hoeven te schamen. Seks is een belangrijk onderdeel van het volwassen leven, een belangrijk onderdeel van liefdesrelaties. Iedere vrouw heeft recht op dat deel van haar leven en recht om te weten hoe ze dat kan claimen. Voor we daar zijn is er helaas nog heel wat ‘awareness’ nodig, dus ik juich een internationale clitorisweek van harte toe. Dames, ik zei het al eerder: it’s time to get cliterate. Want echt, an orgasm a day, keeps the divorce away.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.