Waarom moeders vaker zouden moeten klaarkomen

We praten er niet graag over, maar menig moeder zal het herkennen: de teloorgang van haar seksleven sinds er kinderen zijn gekomen. We zijn constant moe en dat gefrut en gesjor aan ons lijf na een lange dag is dan wel het laatste waar we op zitten te wachten. Bovendien: zo leuk is het voor ons vaak überhaupt niet. Dus laat gewoon maar zitten. Maar dames, dat is een misvatting. En it’s time to get cliterate.

Wist jij dat slechts 66 procent van de heterovrouwen een orgasme krijgt tijdens de seks, tegenover maar liefst 95 procent van de heteromannen? Dat is de zogenaamde ‘orgasmekloof’ waar vrouwen massaal onder lijden en de reden dat zoveel vrouwen er op een gegeven moment de brui aan geven als het gaat om seks. Helemaal als er eenmaal kinderen zijn. Tenslotte, als je je de hele dag uit de naad hebt gewerkt met die koters en ’s avonds liggen ze eindelijk allemaal in bed, waarom zou je je dan nog erger vermoeien met iets waar je zelf helemaal niet zoveel profijt van hebt? Het is bevredigender om op de bank te duiken met een reep Tony Chocolonely en een bingewaardige Netflixserie. En zo gaat het seksleven van menig moeder, en daarmee menig ouderpaar, tragisch ten onder. Zonde, maar je kunt het mama eigenlijk niet kwalijk nemen. Vrouwen worden namelijk al sinds jaar en dag zwaar benadeeld op seksueel gebied. Afgelopen week kwam de Volkskrant met een uitgebreid pamflet over de schandelijke verwaarlozing van de vrouwelijke seksualiteit. Want over mannelijke seksualiteit weten we alles, maar hoe het bij vrouwen zit, daar is nauwelijks tot geen aandacht voor geweest. Maar we worden wel geacht om minstens drie keer per week gillend in de lampen te hangen door het, om het maar even oneerbiedig te zeggen, vaak nogal onhandige gefrut en daarna eentonige gepomp van onze mannen. Dat houd je misschien vol als je nog straalverliefd bent en geen kinderen hebt om de hele dag achteraan te rennen, maar eenmaal tot aan je ellebogen in de poepluiers en geradbraakt door gebroken nachten kan hij gevoeglijk de kolere krijgen als je ’s avonds weer die pronte paal tegen je rug voelt prikken. Want, ’t is allemaal leuk en goed schat, maar what’s in it for me?

Over het vrouwelijk orgasme wordt niet gepraat

Nou, heel veel dus, maar daar zijn we ons, mannen én vrouwen, heel vaak niet van bewust. Heb jij tijdens de biologieles op de middelbare school bijvoorbeeld geleerd hoe de clitoris in elkaar zit? Waarschijnlijk niet. Vreemd, want we hebben allemaal wel die dwarsdoorsnede van de penis in onze schoolboeken gezien. We leerden wel hoe de zwellichamen in het mannelijk lid zorgden voor een erectie en wat er gebeurt als een man klaarkomt. Maar over het vrouwelijk orgasme en hoe je dat teweeg brengt wordt eigenlijk niet gepraat. Met als resultaat dat vrouwen heel vaak niet weten hoe ze zelf in elkaar zitten en hoe ze hun anatomie in hun voordeel kunnen gebruiken. Laat staan dat mannen een flauwe notie hebben van hoe het vrouwenlijf werkt en dus krijg je een lastig te overbruggen discrepantie in beleving van en behoefte aan seks. Wat menig relatie vervolgens de kop kost. Terwijl de kans aanzienlijk is dat het echtscheidingscijfer drastisch omlaag zou gaan als mama iedere dag gewoon even goed klaar zou komen. Daar ben ik van overtuigd.

Tijd voor cliteracy

Het is dus tijd voor meer aandacht voor en kennis over vrouwelijke seksualiteit. Oftewel: voor cliteracy, de geuzennaam bedacht door een steeds groter groeiende beweging van Amerikaanse origine, die pleit voor het uit de kast komen van de clitoris. Cliteracy is een samentrekking tussen de woorden literacy en clitoris en staat voor kennis van vrouwelijke seksualiteit en alles wat daarmee gepaard gaat. De clitoris is aan een opmars bezig en dat is hoog tijd. Al veel te lang worden vrouwen met een kluitje het riet in gestuurd als het gaat om seks en vooral: het plezier dat zij daarin kunnen en mogen hebben. Maar al te vaak worden vrouwen, en moeders al helemaal, weggezet als zeurkousen die altijd hoofdpijn hebben. Omdat we geen zin hebben aan een polonaise aan ons lijf die voor ons zelden, of vaak zelfs helemaal nooit, tot een climax komt. Maar is dat zo raar? Is het zo vreemd dat we liever gaan slapen dan ons een half uur de ongemakkelijke sensatie te laten weggevallen van een man die onze clit behandelt alsof het een deurbel is waar hij onverricht terzake op staat te drukken, omdat hij denkt dat we daarvan in opperste vervoering raken? Erger nog: vaak verwácht dat dat ons tot grote hoogten brengt, omdat hij altijd geleerd heeft dat het zo werkt. Ik heb me in mijn seksuele leven vaak verbaast over de abominabele minnekunsten van menig man en misschien nog wel meer over hoe overtuigd zij desondanks van hun prestaties waren. Maar ook ik heb daar eigenlijk zelden iets van gezegd. Omdat het voelde als tekortschieten van míjn kant en vooral ook: omdat ik zelf niet eens goed wist wat dan wél the way to go was. Omdat mijn seksualiteit nou eenmaal ondergeschikt was aan die van hem. Zijn zak moet tenslotte leeg, dat weten we allemaal. Want een vent met blauwe ballen is bijkans masculiene mishandeling, maar een vrouw wiens tenen nooit krullen van genot is geen probleem. Gelukkig begint er langzamerhand geluid te klinken dat wij dan misschien wel niks te lozen hebben, maar dat ook wij lusten hebben die we kwijt moeten. Zolang er maar op de juiste knoppen gedrukt worden. En we eens afstappen van dat idee dat het alleen maar om dat ene kleine knopje gaat (wat dus trouwens eigenlijk helemaal geen klein kopje is, maar een indrukwekkende, fallusachtige constructie, alleen dan inwendig).

Weg met de penetratie als traktatie

Hoe dichten we die orgasmekloof nou en zorgen we daarmee voor meer blije vrouwen in de slaapkamer en dus meer blije ouders? Masturbatie kan helpen, aldus deskundigen. Een onderzoek uit 2016 laat zien dat 86 procent van de vrouwen klaarkomt door zelfbevrediging. Een ideale manier dus om je lichaam te leren kennen én vervolgens aan je man over te brengen wat er voor je werkt. Verder moeten we af van het ‘penetratie als traktatie’ idee, zoals het in de Volkskrant treffend genoemd wordt, dat in onze samenleving hardnekkig wortel heeft geschoten. Veel mannen denken nog steeds dat het penetreren van de vagina voor een vrouw het grootste genot is, maar ik denk dat we als vrouwen kunnen beamen dat dat het ‘m niet doet. Wat we dus ook gewoon moeten zéggen tegen die kerels, ipv te blijven doen alsof de hemel opengaat als ze ons aan hun lans rijgen. Er wordt namelijk op grote schaal gefaket en daar heeft natuurlijk helemaal niemand iets aan. Vooral wijzelf niet, want uiteindelijk resulteert het er alleen maar in dat hij onterecht denkt dat-ie de koning is en jij met op elkaar geklemde kaken ligt te denken aan de boodschappen die de volgende dag gedaan moeten worden en je afvraagt of je misschien een schimmelinfectie kunt veinzen zodat je in ieder geval de rest van de week onder dit gedoe uitkomt.

Seks is een primaire levensbehoefte voor een jonge moeder

Het is tijd om onze seksualiteit en onze orgasmes te claimen. Daar heb je recht op, en hij ook. Seks is namelijk het smeermiddel van een relatie en dat moet je jezelf niet ontzeggen. Het leven met jonge kinderen is hectisch en vermoeiend en het is makkelijk om elkaar daarbij uit het oog te verliezen. Seks en sámen genieten kan ervoor zorgen dat je die zware jaren beter doorkomt. Je slaapt tenslotte nergens lekkerder op dan op een goed orgasme, dus je zou daarmee zelfs kunnen stellen dat seks een primaire levensbehoefte is in het leven van een vermoeide jonge moeder. Vertel dat maar aan je man, dat klaarkomen een must is voor een moeder en dat híj daarvoor kan zorgen. Wedden dat-ie niet weet hoe snel hij je naar de slaapkamer moet sleuren om je op je wenken te bedienen? Dat is namelijk het mooie van die mannen: ze zijn weliswaar vaak een beetje lui in het huishouden, maar in bed doen ze echt maar al te graag meteen wat je van ze vraagt. En pssst, waarschijnlijk doet-ie opeens ook heel wat vaker zomaar uit zichzelf de kinderen in bad en kookt het eten als jij opeens drie keer per week de sterren van de hemel climaxt. Zo zie je maar, seks is niet alleen lekker, het is ook nog eens de oplossing voor het emancipatieprobleem. Ik zeg: win-win situatie. Dus dames, for all womankind, ready, set…komen maar.

Wil je meer weten over vrouwelijke seksualiteit en je eigen lijf? Kijk dan eens op OMGYes.com, waarop je allerlei onderzoeken, interviews en filmpjes vindt.